Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteŠta raditi u bašti kada je zemlja mokra?

Šta raditi u bašti kada je zemlja mokra?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zemlja je mokra, a morate u vrt da biste ga plijevili, sadili sljedeće kulture ili orezivali, jer biljke neće da čekaju. Šta raditi?

Ukoliko se desi duži kišoviti period, jedina stvar koja baštensku zemlju može da ošteti brže nego bilo šta drugo jeste da je gazite i sabijate dok je mokra. Takođe, ne preporučuje se da kopate zemlju dok je mokra.

Jedno od rješenja su gredice

Zemljištu je potrebno i nekoliko godina da se oporavi od kopanja i zbijanja, a mokro tlo je mnogo lakše sabiti od suvog ili vlažnog.

Jedno od rješenja su takozvani podignuti „kreveti“ ili gredice.

Riječ je o ograđenom prostoru sa izdignutom zemljom, dovoljno velikom da nemate potrebe da kročite u njega, a da možete da dohvatite sve biljke. To znači da možete da dođete do sredine s bilo koje strane.

Baštovani su uvijek u poslu i stalno sade biljke, orezuju ili plijeve korov. Ipak, i do gredica treba doći. Ovde je rješenje postavljanje nekoliko dasaka, što će vam omogućiti da svoju težinu rasporedite na veću površinu i da gotovo ne dolazi do zbijanja mokre zemlje po kojoj hodate.

Pročitajte: Cvijeće i povrće – Šta sa čime saditi?

Ako je tlo zbijeno, nakon što se osuši dodajte kompost ili stajnjak

Gaženje ili obrađivanje mokre zemlje sabija čestice tla, što istiskuje vazduh i otežava prodiranje vode nakon što se zemlja isuši. Takođe, korijeni biljaka će se boriti da prodru kroz takvu zemlju.

Ako je tlo u vašoj bašti zbijeno, nakon što se malo osuši, počnite da dodajete organske materije, kompost i stajsko đubrivo. Samo ih rasporedite po površini zemlje, a mikro flora i fauna će to obraditi.

Mokroj zemlji treba više vremena da se zagrije, pa je bolje da ništa ne sadite dok se ne prosuši, a posebno biljke koje su toploljubive, poput paradajza. Takođe, nemojte nikako da malčirate mokro tlo, jer će ono još dugo ostati mokro i hladno.

Pročitajte: Povišene gredice – Da li se isplati ova investicija i koje su njene prednosti?

Kako biste provjerili da li se zemlja dovoljno osušila, dovoljno je da iskopate malo zemlje i da je stisnete u ruci. Ako se formira blatnjava loptica – nije spremna. Ukoliko se raspadne – onda možete da radite, prenosi AgroMedia.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI