Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako razlikovati pravi med od onog koji sadrži dodani šećerni sirup?

Kako razlikovati pravi med od onog koji sadrži dodani šećerni sirup?

Pravi med ima neka svojstva koja ‘lažni’ med nema, a možete ih jednostavno raspoznati ovim testovima.
Med je oduvijek imao posebno mjesto u svakom domaćinstvu, no neki proizvođači medu dodaju šećerni sirup kako bi dobili veće količine.
Ako želite znati razlikovati čisti, pravi med od “lažnog”, ovo su trikovi koji će vam u tome pomoći.
Stavite kašiku meda u vodu i ako ostane na dnu čaše, riječ je o pravom, čistom medu. “Lažni med” će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.
Kad se iz tegle uzme kašika meda i stavi u usta, med se jede, a ne guta. Ako se tada pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med.
Osim ukusa, čist med se može prepoznati i po izgledu. Naime, kada je riječ o pravom medu, primijetićete da on nakon nekog vremena kristališe. Takođe, možete namočiti malo vate u med te je zapaliti – goreće ako je med pravi.
Stavite kap meda na prst. Čisti med ostaće na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu. Možete ga staviti i pred mrave, oni će se razbježati ako je pravi jer ga – ne podnose.

Pročitajte: Lavandin med – Evo po čemu je poseban

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...