Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBiljke koje će zaštititi vaše voće, povrće i cvijeće od štetočina

Biljke koje će zaštititi vaše voće, povrće i cvijeće od štetočina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljke koje štite – Svi smo svjesni činjenice da živimo u veoma zagađenoj okolini, tako da smo postali osjetljivi i na sam pomen hemijskih preparata za zaštitu biljaka.

U organskoj poljoprivredi zabranjeni su svi sintetički pesticidi i herbicidi. Već duži niz godina na cijeni je “neprskana hrana”. Za zaštitu bilja se koriste uglavnom biljni preparati i najčešće se koriste kao preventivna sredstva.

Takođe se koriste alelopatska dejstva drugih biljaka, njihove izlučevine tjeraju štetočine od usjeva.

Evo nekoliko predloga koji mogu biti korisni kod ukrasnog bilja, a još više kod voća i povrća koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi. Oni su značajni i zbog činjenice da je sredina u kojoj gajimo neku kulturu istovremeno i stanište velikog broja drugih organizama, od kojih su mnogi korisni. Hemijski preparati koji se koriste štetni su podjednako i za njih, koliko i za štetočine.

Pročitajte: Mlijeko kao zaštita, ali i đubrivo za biljke

Biljke koje štite u organskoj poljoprivredi

Još davno su ruski seljaci među žito sijali kamilicu, vjerujući da ona pospješuje rast žita. Danas je potvrđeno da samo jedna biljka kamilice štiti od pojave bijelog crva površinu od 1 m2. Ona pozitivno utiče na sve biljke, te je treba sijati gdje god je to moguće. Za suzbijanje bijelog crva može se koristiti i neven, čija isparenja iz korijena ova štetočina izbjegava. Posebno je koristan u simbiozi sa šargarepom. Pored ovoga, neven je i ljekovit, te se cvijet može sušiti za čaj.

Posebno treba pomenuti dragoljub. Ima izuzetno veliki procenat antibiotika i može se koristiti u ishrani, svjež ili kao salata. Dragoljub je jednogodišnja puzavica dužine do 2 m. Dvije biljke posijane pored voćke i omotane oko nje u velikoj mjeri suzbijaju biljne vaši. Biljke napadnute biljnim vašima dobro je isprskati rijetkom kašom od zgnječenih listova dragoljuba.

Za zaštitu su korisne i mnoge povrtarske kulture. Tako, na primjer, bijeli luk ne prija bijelom crvu, a posađen izmedju redova jagoda pomaže da jagode budu čvršće.

Ren posađen po obodu zasada krompira pomoći će u dobijanju zdravijih krtola, a pored trešnje sprečava pojavu monolije, izazivača truljenja.

Pročitajte: Prirodni preparati za zaštitu luka od bolesti

Kim u blizini krompira poboljšaće ukus krtola, a peršun blizu paradajza ukus plodova. Peršun takodje pozitivno djeluje protiv nekih parazita praziluka.

Đurđevak pored ogrozda, maline ili ribizle povećaće otpornost ovih biljaka.

Takođe se mogu spravljati i razni biljni preparati kao, oparak, uvarak, ekstrakt, a postoje i gotovi preparati.

PSSS Zaječar,  Slavica Dželatović, dipl.ing.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI