Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠta je zdravije, tunjevina ili sardina?

Šta je zdravije, tunjevina ili sardina?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Riba ne samo da razbija monotoniju naše redovne ishrane već doprinosi zdravlju našeg srca. Tunjevina i sardina su najčešće vrste morske ribe koje se konzumiraju  i obe imaju visok sadržaj proteina i dobrih masti. Nutritivne vrijednosti ove dvije vrste se svakako razlikuju, od sadržaja masti i proteina preko minerala i vitamina pa do štetnih materija.

Vitamin E i kalcijum

Sardine nude više vitamina E po porciji nego tunjevina, takođe sadrže i više kalcijuma. Vitamin E igra ulogu u dobroj prokrvljenosti tako što podstiče razviće elemenata krvi, a njegova antioksidativna funkcija bori se protiv oštećenja tkiva. Kalcijum poboljšava komunikaciju između ćelija, potpomaže funkciju nerava i doprinosi jakim kostima. Ako dnevno unesete 170 g sardina unijećete oko 3.5 mg Vitamina E što je oko 23% preporučenog dnevnog unosa dok morate pojesti više nego duplo tunjevine kako bi unijeli istu količinu vitamina E. Svaka porcija sardine sadrži oko 650 mg kalcijuma tj. oko 65% dnevnog preporučenog unosa dok jedna porcija tunjevine sadrži svega 22 mg ovog elementa.

Živa

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, potogovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i djecu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 µg (mikrograma) po kilogramu tjelesne mase i to nedeljno! Zapanjujući je podatak da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mjesta sabiranja u prosjeku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10x manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

Vitamin K

Kako ne bi sve bilo na strani sardine, ako vam zafali vitamin K naći ćete ga više u tunjevini. Ovaj vitamin nam je potreban jer igra klučnu ulogu u zgrušavanju krvi prilikom povreda i u razvoju hrskavice i kostiju. Porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Zaključak

Ukusi su različiti i o njima ne treba raspravljati ali naša preporuka je svakako sardina, bez obzira na nizak sadržaj vitamina K. Zato što je odličan izvor ovog vitamina i zeleno povrće kao što su špargla, kelj, kupus, španać, blitva, brokoli i dr. koji odlično idu uz sardine.

Izvor: Delimano

PROČITAJTE:

DA LI JE ZAMRZNUTA RIBA LOŠIJA OD SVJEŽE?

Pile ili riba – Šta je zdravije?

Ovo je najzdravija riba na svijetu: Jedna porcija nedeljno štiti srce, snižava holesterol, popravlja memoriju!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI