Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPile ili riba - Šta je zdravije?

Pile ili riba – Šta je zdravije?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U većini dijeta kao korisno, niskokalorično i meso koje ima pravu vrijednost preporučuju se piletina i riba. Ali koje od ovog dvoga je zdravije za konzumaciju? Postoje neke karakteristike koje treba da se imaju u vidu kada vršimo izbor na kojem od ova dva da insistiramo u našem režimu ishrane.

Na prvom mjestu treba da spomenemo opštepoznatu činjenicu da su pilići u mreži prodavnica prethodno bili tretirana svim vrstama sintetičkih preparata da bi brže rasli i da se ne bi razboljeli.

U njihovom uzgajanju uzimali su antibiotike i druge preparate protiv ptičijih bolesti, a za brzi rast su dobijali hormonske dodatke – koji veoma često sadrže estrogen.

Uz to, neka proučavanja pokazuju da se nekim pilićima, već spremnim za prodaju, dodatno ubrizgava voda kako bi bili teži od svoje realne težine. Uzimajući zajedno sve ove detalje oko rasta pilića, sami možete da odgovorite – pileće meso u prodavnicama uopšte nije najzdravija stvar na svijetu.

Sa druge strane, ako kupujete piliće iz domaćeg gazdinstva ili sa provjerene biofarme gdje su životinje slobodne i uzgajaju se u najprihvatljivijim ekološkim uslovima, možete da budete sigurni da konzumirate veoma zdravo i dijetalno meso.

Za razliku od pilića, riba nije podvrgnuta tako teškim hemijskim obradama. Čak i ona koja je uzgajana u mrestilištima. Pored toga, veoma često se u prodavnicama nude ribe koje su ulov iz ribnjaka sa prirodnim uslovima za život, tzv. – divlje ribe.

Očekuje se da su one najčistije moguće i najpovoljnije za konzumaciju. Ipak treba imati u vidu da ne sadrže svi ribnjaci čistu u nezagađenu vodu. Zbog toga bi bilo dobro da se kupuje najsvježnija moguća riba iz provjerenih ribnjaka.

Sa tačke gledišta sastava obe vrste hrane – piletine i ribe, ne postoji način da ne spomenemo jednu prednost ribljih proizvoda koji ih naglo pretvaraju u tražen i željen proizvod za dijetalnu ishranu koja ima pravu vrijednost.

Riječ je o bogatom sadržaju vrijednih polinezasićenih masnih kiselina – Omega-6 i Omega-3. One su apsolutno nezamjenjive za čovjeka i njihova upotreba je od ogromne važnosti za održavanje dobrog zdravlja.

Vjeruje se da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, posjeduju protivupalna svojstva, pozitivno utiču na nervni, endokrini, reproduktivni i imuni sistem.

Sumirajući ove važne karakteristike ribe i pilećeg mesa, vaga je prevagnula u korist ribe. Ali ukoliko imate pod rukom domaće pile, uzgajano u provjerenim usovima, nemojte uopšte da se dvoumite. U svakom slučaju, to je sjajna hrana i mnogo dijetalnija u odnosu na teletinu i svinjsko meso ili gotove kobasice za konzumaciju.

Izvor: bonapeti.rs

PROČITAJTE:

Korijen koji provjereno liječi upalu sinusa

Ove namirnice imaju najviše omega-3 masnih kiselina

Otkrijte zašto je jogurt zdrava namirnica

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI