Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaŠta je važno znati prilikom upotrebe kokošijeg đubriva kod povrtarskih kultura?

Šta je važno znati prilikom upotrebe kokošijeg đubriva kod povrtarskih kultura?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dobro je poznato da je stajnjak pernatih životinja najjači po svom sastavu jer sadrži mnogo više hranljivih sastojaka od stajnjaka ostalih uzgajanih životinja.

Kokošije đubrivo se koristi za prihranu biljaka, donosimo vam činjenice o njegovoj upotrebi kod uzgoja povrtarskih kultura.

1. Kokošije đubrivo obiluje velikom količinom azota koji je u formi lako dostupnoj biljkama, a pored ovog elementa sadrži i fosfor u istoj formi, kao i kalijum koji je vrlo bitan za pravilan rast i razvoj biljaka.

2. Ovo đubrivo ima blago alkalnu pH vrijednost koja iznosi od 6.0 do 8.0  (u zavisnosti od toga čime se koke hrane). Pogodno je za većinu povrtarskih kultura od kojih se najviše ističu paradajz, paprika i kupusnjače. Ipak treba napomenuti da luk nije veliki ljubitelj kokošijeg đubriva, te ga treba svrstati u plodoredu nakon unošenja istog.

Pročitajte: Kokošije đubrivo u povrtarstvu može povećati prinos i do 40 odsto

4. Ne treba zaboraviti na činjenicu da je ovo đubrivo prejako i da može „ispeći“ korijen. Stoga se ne unosi samo direktno već se kombinuje sa vodom i to u koncentraciji 1:15.

5. Od kokošijeg đubriva se uspješno može napraviti pelet kada se miješa sa slamom i ostalim dodacima. Nakon njegove upotrebe biljka se zalije i ispuštaju se navedene hranljive materije sve do branja plodova povrća.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI