Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUzgoj kornišona u Srbiji jedna je od najprofitabilnijih djelatnosti u poljoprivredi

Uzgoj kornišona u Srbiji jedna je od najprofitabilnijih djelatnosti u poljoprivredi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj kornišona u Srbiji jedna je od najprofitabilnijih djelatnosti u poljoprivredi. Prije nekoliko godina počela je njihova masovna proizvodnja u kooperaciji sa njemačkim kompanijama kojima ovaj proizvod treba, a nemaju ga.

Poljoprivrednici treba da daju samo zemljište i vodu, a sve ostalo je na kooperantima koji obezbeđuju sadni materijal, siguran plasman i dobru cijenu. Svetlana Novičić i njen suprug ove godine prvi put su posadili ovo povrće, a berba je u punom jeku, prenosi agencija RINA.

„U proljeće smo ih posadili i nakon par mjeseci već je stiglo prvo branje. Ono što odlikuje kornišone jeste velika količina, jer rađaju kao iz vode. Dnevno može da se nabere oko 180 kilograma. Ono što je specifično jeste da moraju da se beru redovno, jer ako se zakasni samo par sati oni prerastu i idu u drugu klasu, a na njemačko tržište najbolje se plasira ona prva. Što se više bere, sve više rađa“, izjavila je za RINU Svetlana.

Pročitajte: Kako se vrši klasiranje krastavaca prema krupnoći ploda!

U čačanskom kraju više od 400 domaćinstava upravo zahvljajući kornišonima ostvariće siguran prihod, koji se kreće i do nekoliko hiljada evra. Celokupan posao traje oko tri mjeseca, a Svetlana očekuje da će se kornišonima nastaviti baviti i sljedeće godine.

„Veliko olakšanje je znate kad sve što nabarete, da ćete to i prodati. Zarada je i više nego solidna, a što je najvažnije sigurna. Suprug i ja nismo zaposleni i ovo nam je bila jedna od najboljih odluka koje smo doneli“, kaže Svetlana.

Kompanija Global sistem kooperativa

Njemačka kompanija do sada je nabavljala kornišone iz Turske, međutim dalek put i veliki troškovi transporta, preselili su mesto otkupa u Makedoniju koja ne može da proizvede dovoljne količine. Stoga je proizvodnju kornišona organizovala kompanija Global sistem kooperativa koja je sklopila ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji.
„Grad Čačak podržao je ovu priču i nama je cilj da zaposlimo najosjetljivije grupe ljudi. Ovdje je cilj da to rade porodična gazdinstva, članovi domaćinstva koji nemaju potrebe da angažuju sezonske radnike. Bukvalno upošljavamo porodice, ovoga puta sa kornišonima“, kaže Snežana Marković Đurović iz Poljoprivredne stručne službe.

Pročitajte: Na šta treba posebno obratiti pažnju kod gajenja kornišona

Agronomi iz Global sistem kooperativa svakodnevno na terenu obilaze kooperante, kako se rod ne bi doveo u pitanje, i konkretno im govore šta treba da urade. Ove godine će biti proizvedeno oko hiljadu tona kornišona za potrebe njemačkog tržišta. Za tri mjeseca, domaćinstvo koje se opredelilo za ovaj vid proizvodnje može zaraditi minimalno tri hiljade evra.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI