Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetŠta je šumsko pile

Šta je šumsko pile

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šta je šumsko pile? Latinski naziv Laetiporus sulphureus, poznata i kao žuti hleb, vrbara ili vrbovača. Inače, ova gljiva je savršena za one koji baš i ne vole miris i ukus gljiva, jer kao što joj i samo ime govori, veoma je slična i po teksturi i po ukusu pilećem bijelom mesu. Takođe, vjerovatno baš zbog toga što nema neki posebno jak miris i ukus, ne svrstavaju je u vrhunske gljive.

Vrbara (što joj i ime samo kaže) uglavnom raste na starim panjevima vrba, pa čak i na živim vrbama i vrlo je agresivna, tj. uništava drvo. Može da se nađe i na drugom drveću kao što su hrast, topola, bagrem, šljive… Lako je prepoznatljiva zbog svoje izrazito narandžaste boje. Lepezastog je oblika i raste u grupama, tako da na jednom stablu ili panju možete nabrati zavidnu količinu ovih gljiva. Najbolje od svega je što ne postoji ni jedna slična otrovna gljiva sa kojom biste mogli da je zamjenite.

Još jedna veoma važna napomena: šumsko pile spada u one uslovno jestive gljive! A to znači da prije jela mora biti dobro termički obrađena (sadrži oksalnu kiselinu kao i špinat ili blitva).

PROČITAJTE:

Zaštitite vaše biljke uz pomoć čaja od kamilice i izbjegnite upotrebu hemijskih preparata

Kako do kvalitetnijih plodova PARADAJZA uz pomoć MASLAČKA

Evo šta sve liječi list vinove loze

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI