Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaEvo šta sve liječi list vinove loze

Evo šta sve liječi list vinove loze

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

vježe grožđe, grožđice i vino su ljekoviti, a ljekovit je i list vinove loze, bogat vitaminima i mineralima. Na Mediteranu se mnoga jela pripremaju s listom vinove loze, poput grčke dolme (mediteranske inačice sarme kod koje se umjesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze).

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti. Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjelu za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mogu da oteknu, što uzrokuje edem.

Ostale koristi

Lišće vinove loze koristi se i za liječenje dijareje, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja materice, čireva i vaginalnog iscjetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za dijareju, hepatitis i želučane bolove.

Pazite da lišće nije onečišćeno hemikalijama

Dobro operite sirovo lišće vinove loze prije konzumacije. Porazgovarajte s ljekarom prije unošenja bilo kakvih promjena u ishranu.

Izvor: magazin.net.hr

PROČITAJTE:

BIJELA RADA: Ljekovita biljka naših livada

Ljekovitost divlje maćuhice

Virak – moćna biljka koja pomaže ženama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI