Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta će se desiti ako se zreo crni luk ne izvadi iz...

Šta će se desiti ako se zreo crni luk ne izvadi iz zemlje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Često se postavlja pitanje da li će crni luk ponovo da izraste, ukoliko se slučajno ili namjerno ne izvade zrele lukovice iz zemlje, već ostanu u njoj da prezime. Evo i odgovora.

Mnogim baštovanima hobistima se dešava da ne izvade sav zreo luk iz zemlje iz različitih razloga, kao što je nedostatak vremena, baš kad je vrijeme vađenju luka ili loši vremenski uslovi. Peruške luka se tada potpuno osuše i jako je teško uočiti gdje je tačno svaka lukovica.

Osim žaljenja što se to dogodilo, odmah slijedi i pitanje: šta će se desiti sa lukom, da li će ponovo da poraste, da li može na tom mjestu da se sadi nešto drugo?

Potencijalno mogu da se dese tri situacije. Neki će da istrunu, a neki će ponovo da počnu da rastu na proljeće, ali će vrlo brzo da uđu u fazu cvjetanja. Ipak, to znači da ćete na proljeće imati mladi luk, a da ga niste ni posadili.

Pročitajte: Crni luk rokambol – Umjesto sjemena donosi arpadžik

Treća stvar koja može da se desi, to je da će se lukovica podijeliti poput čenova bijelog luka i svaki će moći da proizvede mladi crni luk. Zato je najbolje da ga iskopate u rano proljeće, čim zemlja počne da se otapa i iz zemlje izvire klice. Ako se ovo desilo, podeljenu lukovicu treba ručno razdvojiti, a svaki dio može da se ponovo posadi.

I ovde je naglasak na konzumaciji mladog luka, jer i ove biljke će početi da cvjetaju. Ukoliko sačekate da biljka cvjeta, ona će svu energiju usmjeriti na razvoj cvijeta, a ne na razvoj lukovice.

Ukoliko želite da gajite luk sa lukovicom u punoj veličini, morate ponovo da ga posadite. Tokom sadnje vodite računa da ostavite dovoljno prostora za razvoj lukovica.

Kada se vadi crni luk?

Crni luk se vadi kada listovi počnu da menjaju boju iz zelene u žutu, odnosno počnu da padaju i da se suše. Neki uzgajivači kažu da pričekaju dok im polovina listova ne požuti i ne padne, a zatim izvade ceo rod.

Međutim, ne morate da izvadite iz zemlje sav crni luk, jer neće svim biljkama istovremeno da požuti polovina listova. Kako biljke luka ne rastu ravnomjerno, već se neke sporije razvijaju od drugih, takve biljke možete ostaviti u zemlji još par nedjelja, što će kao rezultat dati veće lukovice.

Pročitajte: Skladištenje i preventivne mjere u suzbijanju truleži glavica crnog luka

Mnogi povrtari pričekaju dok ne požuti i ne padne 80-90 posto listova, a zatim pričekaju još dodatnih desetak dana kako bi se lukovice u potpunosti razvile prije vađenja iz zemlje.

Ukoliko se desi da je kišni period u vrijeme vađenja luka, najbolje je pričekati dok se zemlja ne osuši. To će vam znatno olakšati vađenje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI