Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMadagaskarska palma - Kako se gaji ovaj neobični sukulent?

Madagaskarska palma – Kako se gaji ovaj neobični sukulent?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Madagaskarska palma (Pachypodium lamerei), koja je nalik na pravu palmu je sukulent, bliži kaktusima nego palmama, koji se često u hladnijim krajevima gaji kao sobna biljka. Ona je dobar izbor za početnike, jer ima skromne zahtjeve i njena njega je veoma laka.

Madagaskarskoj palmi odgovara svjetlo sunčano mjesto, ali ne i direktno sunce. Takođe, prija joj i lagana sijenka u toploj prostoriji. Da bi se stablo razvijalo ravnomjerno biljka treba ponekad da se okreće.

U toku zime madagaskarskoj palmi odgovara minimalna temperatura od 13 do 15 stepeni. Pošto ne podnosi veoma visoke temperature, idealna temperatura u toku ljeta je od 26 do 28 stepeni.

Madagaskarska palma se sadi u zemlju sa dobrom drenažom. Dobar izbor je zemlja za kaktuse i sukulente. Preporučuje se presađivanje biljke svake treće godine i kada korijenje potpuno ispuni dno saksije.

Tokom zime madagaskarska palma prelazi u stanje mirovanja i često gubi listove, a u proljeće izrastaju novi. Kada pokazuje znake bolesti ili napada štetočina, uklanjajte oštećene dijelove.

Pročitajte: Lobularija – Prekrasna biljka čiji cvjetići mirišu na med

Kada se zemlja skoro potpuno osuši, madagaskarska palma se zaliva. Zimi se zaliva malo, a tokom ljeta umjereno.

Prihranjivanje je od suštinske važnosti za madagaskarsku palmu. Preporučuje se prihranjivanje jednom ili dvaput mjesečno u toku vegetacije, a zime može i jednom mjesečno. Prije prihranjivanja biljka treba da se zalije.

Madagaskarska palma se razmnožava sjemenom i odvajanjem mladica koje rastu uz matičnu biljku.

Pošto listovi madagaskarske palme sadrže otrovni mliječni sok, sa njom treba pažljivo da se rukuje. Svi dijelovi biljke su otrovni ako se progutaju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI