Petak, 23 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠta ako pac (salamura) ima čudan miris?

Šta ako pac (salamura) ima čudan miris?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šta ako pac ima čudan miris – Na dužinu paca djeluju stanje životinje, kvalitet mesa, količina soli, način usoljavanja ili salamurenja, veličina komada, temperatura. Može li se meso spasiti ako pac ima čudan miris?

Usoljeno ili salamureno meso namijenjeno sušenju može ponekad dobiti neprijatan miris. Mnogobrojni su faktori koji mogu uzrokovati nepoželjne procese.

Vrijeme provedeno u pacu

Na dužinu paca djeluju stanje životinje, kvalitet mesa, količina soli, način usoljavanja ili salamurenja, veličina komada, temperatura. Meso starijih životinja, čvršće i žilavije stoji duže vrijeme. Muške životinje je potrebno kastrirati prije klanja, jer hormoni negativno djeluju na miris i okus mesa. Već tri sedmice poslije kastracije ovi mirisi nestaju iz mesa, a tek 2 do 2,5 mjeseci iz sala, masti.

Izbor hrane kojim su životinje hranjene i uslovi držanja u periodu pred klanje imaju veliki uticaj. Repa, cikla, uljne pogače, kisele jabuke, riba i proizvodi od ribe (brašno, ulje i otpad), začinske trave mijenjaju karakteristike svježeg, ali i osušenog mesa. Ne treba zaboraviti ni djelovanje lijekova. Zbog toga za sušenje koristiti meso od zdravih životinja za koje znamo kako su držane i hranjene, kakvo je njihovo zdravstveno stanje.

Pročitajte: Kako pravilno čuvati suvo meso?

Količina soli može smanjiti, odnosno produžiti odležavanje. Način na koji obavljamo soljenje odražavaju se na sam proces i kvalitet. Salamurenje u tečnom rastvoru skraćuje vrijeme. U posljednje vrijeme se često koristi nitritna so koja ima svoje prednosti i mane. To je proizvod nastao miješanjem obične kuhinjske soli i natrijevog nitrita. Označava se kao E250. Pojačava aromu, daje bolji okus i boju i produžava se rok upotrebe proizvoda. Kod upotrebe je potrebno paziti na količinu doziranja i temperaturu.

Tanji i manji komadi, poput tanke slanine, rebara i nogu stoje šest do 12 dana. Komadi koji su deblji mogu da stoje duže od 20 dana, a šunke oko pet sedmica.

Dinamika procesa koji se odvijaju u mesu je pod velikim uticajem temperature. Viša skraćuje vrijeme, a optimalna je 6 do 8ºC.

Šta ako pac ima čudan miris

Nekada se može desiti da odležavanje predugo traje, da ste koristili premalu količinu soli, da je meso lošeg kvaliteta, da su svinje hranjene hranom koja negativno djeluje i dolazi do pojave neugodnog mirisa. Zbog toga je neophodno da provjeravamo u kakvom su stanju komadi koji odležavaju.

Najlakše je reći da sve bacimo, ali možemo spasiti i takvo meso. Bitno je da se promjene uoče u početku, čim dođe do prvih naznaka promjene boje i mirisa. Često se dešava da meso u pacu ostane predugo ili da je temperatura previsoka.

Pročitajte: Kako prepoznati pokvareno suvo meso

Kada je miris blago kiselkast možemo spasiti meso. Komadi se operu u toploj vodi, okače se da se iskapaju i odmah nose na dimljenje. Drugi način je da se interveniše marinadama sa začinima, voćem, ljekovitim biljem. Komadi se isperu toplom vodom, a zatim se na 1 h potope u jak rastvor limunovog soka ili se potope u sok od nara ili bijelo vino. Takođe, potapanje se obavlja u rastvor sirćeta i vode u odnosu 1:1. Koristi se i rastvor soli, u 1 l vode rastvore se dvije kašike obične ili morske soli. Čim se okaplje nosi se na dimljenje.

Oprez! Kada se jasno osjeti kiseo i miris pokvarenog, trulog mesa takvo meso više nije za upotrebu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI