Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzgoj salate u plasteniku: Savjeti za optimalno navodnjavanje, prihranu i zaštitu

Uzgoj salate u plasteniku: Savjeti za optimalno navodnjavanje, prihranu i zaštitu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj salate u plasteniku zahtijeva pažljivo planiranje i pravilnu primjenu tehnika navodnjavanja, prihrane i zaštite. Kombinacija optimalnog poljskog vodenog kapaciteta (PVK), pravilnog đubrenja i efikasne zaštite od bolesti i štetočina ključni su faktori za postizanje visokog prinosa i kvalitetnih plodova.

1. Navodnjavanje prilagođeno tipu zemljišta i mjestu proizvodnje

Optimalni poljski vodni kapacitet (PVK) varira od 60% do 70%, ovisno o tipu zemljišta i lokaciji proizvodnje. U zbijenim zemljištima, intervali navodnjavanja su kraći s manjim normama, dok su u rastresitim zemljištima norme veće, ali intervali ostaju isti. Prilagođavanje navodnjavanja ovisi o sposobnosti zemljišta zadržavanja vode ili propuštanju u dublje slojeve.

2. Prihrana u tri ključne faze rasta

Prihrana salate odvija se u tri faze: ukorijenjavanje, intenzivan porast i formiranje glavice. U prvoj fazi dodaje se NPK vodotopivo đubrivo (1:4:1) do 50 kg/ha. U drugoj fazi koristi se NPK đubrivo (1:1:1) do 40 kg/ha, prilagođeno fazi razvoja biljke. U fazi formiranja glavice, koristi se NPK đubrivo (2:1:4) do 40 kg/ha, s dodatkom kalcijum-nitrata (20 kg/ha). Ova kombinacija osigurava dovoljnu količinu azota i kalijuma, ključnih za rast i razvoj glavice.

Pročitajte: Pravilno presađivanje salate za optimalan razvoj biljke

3. Pravovremena zaštita od bolesti i štetočina

Zaštita salate u plasteniku počinje već u fazi rasada. Prvi tretman fungicidima i insekticidima preporučuje se sedam dana nakon presađivanja. Korišćenje bakar-hidrihlorida, azoksistrobina, ciprodinila, piraklostrobina, deltametrina, acetamiprida, flonikamida pruža efikasnu zaštitu od gljivičnih oboljenja i štetočina.

Sledeći tretmani obavljaju se u intervalima od 10 do 15 dana ili prema potrebi, prateći pojavu simptoma koji ukazuju na mogući razvoj bolesti ili prisustvo štetočina.

Usklađivanje ova tri ključna elementa – navodnjavanje, prihrana i zaštita – osigurava optimalne uslove za uzgoj zdrave i visokokvalitetne salate u plasteniku. Pravilna briga o ovim faktorima povećava otpornost biljaka, smanjuje rizik od bolesti i štetočina te doprinosi postizanju visokog prinosa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI