Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaDozvoljena i zabranjena đubriva u organskoj proizvodnji

Dozvoljena i zabranjena đubriva u organskoj proizvodnji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji generalno je zabranjena upotreba sintetičkih đubriva. Umjesto toga, poljoprivredni proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom oslanjaju se na prirodne i organske izvore hranljivih materija kako bi obogatili zemljište i pospešili rast biljaka.

Ključni principi organske poljoprivrede uključuju zdravlje zemljišta, biodiverzitet i održivost.

Evo nekih uobičajeno dozvoljenih đubriva i dopuna zemljišta u organskoj poljoprivredi:

Kompost

Kompost je osnovna komponenta organske poljoprivrede. Pravi se od razložene organske materije kao što su kuhinjski ostaci, ostaci usjeva i stajnjak. Kompost poboljšava strukturu zemljišta, plodnost i sposobnost zemljišta za zadržavanje vode.

Stajnjak

Životinjsko đubrivo, kada se pravilno kompostira ili odleži, predstavlja vrijedan izvor hranljivih materija za organske usjeve. Obezbijeđuje esencijalni azot, fosfor i kalijum, kao i organsku materiju za poboljšanje strukture zemljišta.

Pročitajte: Vrste stajnjaka i njihov značaj

Pokrovni usjevi

Pokrovni usjevi, poznati i kao zelenišno đubrivo, uzgajaju se da bi pokrili i zaštitili zemljište tokom perioda kada glavni ujsevi ne rastu. Kada se ovi pokrovni usjevi vrate u zemlju, oni doprinose povećanju organske materije, samim tim povećavaju plodnost zemljišta.

Koštano brašno

Mljevene kosti su izvor fosfora i kalcijuma. Koštano brašno se često koristi kao organsko đubrivo za podsticanje razvoja korijena i cvjetanja biljaka.

Riblja emulzija

Riblja emulzija se pravi od fermentisanog ribljeg otpada i dobar je izvor azota. Obično se koristi kao tečno đubrivo u organskoj poljoprivredi.

Krvni obrok

Krvavo brašno, dobijeno iz krvi životinja, je bogat izvor azota. Koristi se za brzo povećanje azota biljkama.

Kameni fosfat

Kameni fosfat je prirodni mineralni izvor fosfora. Često se koristi kao đubrivo sa sporim oslobađanjem u organskoj poljoprivredi.

Ekstrakti algi

Ekstrakti algi su bogati mikronutrijentima, hormonima rasta i drugim korisnim jedinjenjima. Koriste se za poboljšanje rasta biljaka i poboljšanje otpornosti na stres.

Drveni pepeo

Drveni pepeo od neobrađenog drveta može se koristiti za obezbjeđivanje kalijuma i podizanje pH vrijednosti zemljišta.

Pročitajte: Pepeo kao đubrivo za povrtnjak – kada i u kojoj količini ga koristiti?

Zabranjena đubriva u organskoj proizvodnji

Važno je napomenuti da je u organskoj poljoprivredi naglasak na izgradnji i održavanju zdravog zemljišta kroz prirodne procese.

Sintetička hemijska đubriva, genetski modifikovani organizmi (GMO) i sintetički pesticidi generalno nisu dozvoljeni u sertifikovanoj organskoj poljoprivredi. Propisi u vezi sa praksama organske poljoprivrede mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, tako da je od suštinskog značaja da se poljoprivredni proizvođači pridržavaju lokalnih standarda i smjernica za organsku sertifikaciju.

Autor: dipl. inž. Marija Janjić, PSSS Vranje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI