Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSpriječite ptice da nanose štete usjevima i plodovima

Spriječite ptice da nanose štete usjevima i plodovima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veliki broj ptica je koristan. Ipak, neke ptice nanose štete u voćnjacima, povrtnjacima ili u ratarskim usjevima.

Ptice iskopaju posijano sjeme

U proljeće, nakon sjetve, fazan, gačac, vrane, divlji golub i druge vrste ptica iskopavaju posijano sjeme, klijance i otkidaju vrhove mladih biljaka, čime remete zadati sklop i direktno utiču na prinos zrna. Na primjer, u vrijeme nicanja, jedan fazan dnevno izvadi, u prosjeku, 15-20 g semena.

Štete u kukuruzištima

U drugom dijelu vegetacije, ptice oštećuju klipove kukuruza od mliječne zrelosti pa do punog sazrijevanja.

Štete na kukuruzu, u periodu mliječnog zrenja, od poljske vrane (gačac), na primjer, mogu iznositi i do 300 kg/ha.

Na manjim parcelama prinosi, nerijetko, bivaju i prepolovljeni i tada se oštećeni klipovi nalaze nepravilno razbacani po čitavom polju.

Na velikim parcelama obično bivaju oštećeni klipovi u nekoliko prvih ivičnih redova.

Najviše su ugroženi usjevi u blizini naselja i šuma, i uopšte, u rejonima gde se smjenjuju obradive površine sa pošumljenim terenima.

Ptice ne ubijati!

Da bi se umanjile i spriječile štete, ptice ne treba ubijati, nego protjerivati sa usjeva, koristeći razne raspoložive mjere.

U svrhu odbijanja ptica, na manjim površinama koriste se razni zvučni signali i strašila u obliku čovjeka ili ptica grabljivica, zatim razvučene plastične trake iznad usjeva, obojene srebrnasto ili žuto i dr.

Štete od ptica na usjevima, prije svega od fazana, mogu se umanjiti i rasturanjem zrna kukuruza ili drugog zrnevlja po ivicama parcela. Ova mjera se povremeno ponavlja, sve dok ne prođe opasnost po biljke.

Veoma je loša i neprihvatljiva praksa da se za ovu svrhu koristi tretirano sjeme  otrovnim preparatima, jer ovim putem, usljed trovanja ptica, lovne i druge  divljači, dolazi do šteta nesagledivih razmjera.

Sjemena sa repelentima za ptice

Na parcelama gde su česte štete u početku vegetacije preporučuje se sjetva tretiranog sjemena sa repelentima za ptice.

Za ovu svrhu, u našoj zemlji je registrovan preparat na bazi metiokarba (Mesurol FC -500, u količiniI 1,01  na 100 kg semena).

Osim toga, zasejano sjeme koje je tretirano insekticidima deluje, takođe, u izvesnoj mjeri, odbijajuće na ptice. Takvo sjeme, prilikom sjetve, zbog mogućeg trovanja ptica i divljači, nikako ne smije ostati na površini zemljišta.

Manjim štetama od ptica doprinose i sve mjere koje pospješuju brzo klijanje i nicanje i prolaženje klijanaca kroz osjetljive faze razvoja (dobra priprema zemljišta, što kraći rok sjetve, sjetva na optimalnu dubinu, ujednačeno i brzo.

PROČITAJTE:

Bolesti mrkve i sredstva zaštite

Šta je samoodrživ povrtnjak i kako da ga podignete?

Ovako zalivajte krastavac i očekujte dobre rezultate

Zašto je ORAH otrovan i zašto se ne smije SADITI u blizini KUĆE?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI