Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja tikvica na otvorenom

Proizvodnja tikvica na otvorenom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Presađivanje tikvice na otvorenom vrši se na već postavljenu malč foliju sa sistemom za navodnjavanje. Međuredno rastojanje kreće se od 1,4 do 1,6 metara, a redno od 0,9 do 1 m u zavisnosti od hibrida i vremena presađivanja. Uvijek je bolje napraviti veće međuredno rastojanje iz razloga lakše zaštite i lakšeg branje jer tikvica ima veliku nadzemnu masu.

Poslije presađivanja vrši se prvo navodnjavanje i prihrana NPK đubrivima formulacije 1:4:1 ili 1:5:1 u količini od 2 gr/biljci/sedmično. Norme i intervale navodnjavanja prilagoditi fazi razvoja biljke, tako sa u svakoj narednoj fazi povećavamo i norme i intervale jer tikvica ima veliku nadzemnu masu pa je evapotranspiracija velika.

Tako da u fazi intezivnom branja navodnjavanje vršiti  par puta dnevno ako su dnevne temperatura iznad prosjeka. Poslije prihrane u prvoj fazi prelazimo na drugu fazu razvoja i NPK đubrivo formulacije 1:1:1 u količini od 4 g/biljci/sedmično, a preporučenu količini podjeliti u dva puta u toku sedam dana.

Druga faza završava početkom branja, a poslije toga počinje treća faza razvoja i prihrana se vrši NPK đubrivima formulacije 2:1:4 u količini od 4 g/biljci/sedmično isto podjeljeno u dva puta u toku sedam dana. Svakih sedam do deset dana izvršiti prihranu kalcijumom i magnezijumom u količini od 2 g/biljci, a preporuka je ova đubriva korisititi sama prilikom prihrane.

Pročitajte: Tikvice brzo rastu – Možete ih saditi nekoliko puta u sezoni

Održavanje međurednog prostora može se vršiti hemijskih i mehaničkim putem. Od hemijskih sredstava možemo korisiti totalni herbicid ili herbicide sa aktivnom materijom: pendimetalin i s-metolahlor. Potrebno je pripaziti da drift prilikom tretiranja ne ošteti nadzemu masu tikvice. Isto tako, oboljelo lišće i plodove iznositi sa parcele jer na taj načim procenat dalje zaraze smanjujemo na minmimum.

Prvu zaštitu tikvice obaviti par dana nakom presađivanja fungicidima na bazi bakra, a sledeći fungicida protiv plemenjače, bakterioze i pepelnice su sa aktivnom meterijom: fosetil aluminijum, azoksistrobin, ciprodinil, fludioksanil i dr. Za zaštitu protiv lisnih vaši, tripsa i grinja primjenjivati insekticide sa aktivnim materijama: deltametrin, abamentin, flonikamid i dr.

Prilikom zaštite voditi računa o karenci, pa tako pesticide sa dužom karencom primjenjivati prije branja. Isto tako, prilikom svakog narednog tretiranja mijenjati aktivnu materiju da ne bi došlo do rezidentnosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI