Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSmrdibube opet napadaju - Ovo su 3 efektna načina da ih se...

Smrdibube opet napadaju – Ovo su 3 efektna načina da ih se riješite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako su uminule vrele ljetnje temperature, tako su smrdibube, najomraženiji insekti na našim prostorima, krenule u novu sezonsku invaziju na kuće i stanove.

Komarnici su im “prvi na udaru”, a ako ovu prepreku uspiju da zaobiđu vaš dom postaje njihov. Ima ih na zidovima, namještaju, tepisima, u kutijama za roletne, a znaju da se zavuku i u garderobere kako bi “pregrmile zimu”.

Otkako su se smrdibube pojavile, u poljoprivrednim apotekama je prava pomama za sredstvima koja mogu da otjeraju i unište ove insekte.

Nažalost, malo je fabričkih preparata koji zaista djeluju, a koji se mogu naći na našem tržištu.

Korisnici društvenih mreža kao “smrt za smrdibube” pominju sredstvo koje je u ovom trenutku moguće nabaviti samo u Francuskoj, ali je zato sve više onih koji su otkrili provjerene trikove kako da otjerate smrdibube iz svog okruženja.

Pročitajte: Kako se riješiti smrdibuba prije nego što nam oberu paradajz

Pozovite “u pomoć” nanu

Jedan od načina je sredstvo na bazi eteričnog ulja nane i vode. Naime, smrdibube ne podnose miris nane, pa ako ih “počastite” ovom aromom tamo gdje najčešće ulaze u dom, shvatiće da nisu dobrodošle i same će se pokupiti i otići.

Za početak, na prozorski sims poređajte nekoliko saksija sa nanom. Istu biljku rasporedite i po prostorijama u domu. Tako ćete napraviti jedan “prsten odbrane” od ovih tvrdokrilaca.

Potom slijedi drugi, još važniji i ubitačniji korak – pravljenje domaćeg sredstva koje će najuriti neželjene goste.

Pomiješajte eterično ulje nane sa vodom, pa tim rastvorom isprskajte sve štokove. Najduže za 48 sati smrdibube će potražiti lokaciju na kojoj im domaćini neće prirediti ovakvu “dobrodošlicu”.

Da biste bili sigurni da ćete ih otjerati, štokove možete da poprskate ovim rastvorom više puta dnevno.

Takođe, da biste se dugoročno riješili smrdibuba, ovaj rastvor bi trebalo da koristite na svakih pet-šest dana.

Pomiješajte sirće i bijeli luk

Još dvije arome smrdibubama nisu privlačne – miris bijelog luka i oštar miris sirćeta.

Pomiješajte četiri isjeckana čena bijelog luka ili četiri kafene kašičice bijelog luka u prahu sa 200 mililitara alkoholnog sirćeta, pa tim rastvorom isprskajte sve otvore u stanu.

Važi isto pravilo kao i za rastvor na bazi eteričnog ulja nane i vode – i ovaj sprej možete da koristite više puta dnevno.

Pročitajte: Smrdibube ne biraju usjeve – Da biste ih suzbili spriječite polaganje jaja

Sprej od deterdženta za sudove i sirćeta

Za one koji se ne libe da krenu u direktni obračun sa smrdibubama koje su se već zalijepile za komarnik, preporuka je da primjene sprej kojim će poprskati insekte.

Sprej se pravi od 120 mililitara sirćeta, 60 mililitara praška za sudove i 200 mililitara vode. Sve sastojke sipajte u bocu sa raspršivačem, dobro promućkajte i dobijenim sredstvom naprskajte kolonije smrdibuba koje su se nastanile na komarnicima.

Ukoliko su već ušle u kuću ili stan, usisavanje je najbrže i najefektnije rješenje, piše Telegraf.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI