Ponedjeljak, 21 Juna, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSmrdibube ne biraju usjeve - Da biste ih suzbili spriječite polaganje jaja

Smrdibube ne biraju usjeve – Da biste ih suzbili spriječite polaganje jaja

Invazivne stjenice (Smrdibube) oštećuju cijelu biljku, a najveće štete prave na plodovima. U toku je migracija i dopunska ishrana. Sada je vrijeme da reagujemo.

Zaštita usjeva i zasada od invazivnih stjenica

Vizuelnim pregledima poljoprivrednih usjeva i zasada registrovano je prisustvo dvije vrste invazivnih stjenica:

  • zelene (povrtne) stjenice (Nezara viridula) i
  • braon mramoraste stjenice (Halyomorpha halys).

Njihovo prisustvo je uočeno u zasadima bresaka, nektarina, jabuka, dunja, krušaka, trešanja, malina, lijeske i vinove loze kao i u usjevima krompira, kupusa i dr.

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju biljne sokove iz svih nadzemnih dijelova biljaka, a najveće štete nastaju u plodonošenju gdje dolazi do oštećenja plodova koji gube tržišnu vrijednost.

U toku je migracija odraslih jedinki prezimljujuće generacije u poljoprivredne usjeve i zasade i njihova dopunska ishrana i kopulacija.

Pročitajte: Kako se jeftino i sigurno otarasiti smrdibuba?

Spriječimo polaganje jaja

Sada je veoma važno utvrditi njihovo prisustvo na parcelama i prije polaganja jaja sprovesti mjere suzbijanja. Proizvođačima se preporučuju pregledi usjeva i zasada na prisustvo invazivnih stjenica.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Sladoled od ruže

Sladoled od ruže – Prava ljetna poslastica

Sladoled od ruže - Nježne, mirišljave, romantične, inspirativne ruže su simbol svakog oblika ljubavi. Da li možete da ih zamislite kao ključni sastojak za...