Subota, 22 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSmilje - Ubrane cvasti ovako tretirajte da biste sačuvali ljekovita svojstva

Smilje – Ubrane cvasti ovako tretirajte da biste sačuvali ljekovita svojstva

Smilje, srcopuc (Antennaria dioica L.) je višegodišnja zeljasta biljka visoka 6-35 cm. Stabljika svilasto, vunasto dlakava.

Rizom je puzeći. Prizemni listovi u donjem dijelu stabljike skupljeni u rizetu, loptičasti, u gornjem dijelu stabljike lancetasti do linearni, šiljati, na licu zeleni i goli, a na naličju svilenkasto dlakavi. Cvjetovi skupljeni u glavičastu cvast. Dvopolni cvjetovi su bjeličasto-žuti. Ženski cvjetovi sa bijelim do ružičasto crvenim i crvenim krunicama. Biljka cvjeta od maja do jula mjeseca.

Srcopuc je rasprostranjen u Evropi, na Kavkazu, Sibiru, Sjevernoj Americi. Naseljava acidofilne livade i pašnjake brdskog, gorskog i alpskog pojasa. Može se naći i na stjenovitim mjestima, a često se sreće u šumi bora krivulja.

Antennaria dioica

Bere se cvast, a rjeđe nadzemni dio biljke u cvijetu, od maja do avgusta. Berba se obavlja rezanjem cvjetova iznad prvih listova, u ranim jutarnjim satima, jer je tada koncentarcija eteričnog ulja u cvjetovima najviša.

Ubrane cvasti se destilišu vodenom parom. Destilacija se mora obaviti u roku od 24 sata jer koncentracija eteričnog ulja ubrzano opada nakon branja. Cvijet sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05%). Za proizvodnju kilograma eteričnog ulja potrebno je ubrati više od tone cvjetova.

Cvjetovi sadrže tanin, saponine, alkaloide, smolu, flavonoide, gorke materije i dr. Glavni sastojak eteričnog ulja jeste ester (25-50%) neril-acetat.

Smilje – Ljekovita svojstva

Ljekoviti dijelovi biljke se koriste za zaustavljanje krvarenja iz nosa i usta, kao i za ubrzano zarastanje rana. Dobar je lijek za ublažavanje bronhitisa i kašlja, ima sedativno dejstvo, reguliše krvni pritisak i holesterol u krvi. Pojačava lučenje probavnih sokova u želucu stoga je idealan lijek kod otežane probave. Ublažava tragove starenja, ima regenerativno i protuupalno djelovanje i koristi se za njegu umorne i dehidrirane kože.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Krasula – Da li ste znali da ima ova ljekovita svojstva?

Čehulja – Da li znate koja su njena ljekovita svojstva i kako da je koristite?

Hajdučka trava – Ljekovita biljka naših krajeva

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...