Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjetva peršuna korijenaša tokom jeseni

Sjetva peršuna korijenaša tokom jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje dvije vrste peršuna: peršun korijenaš i peršun lišćar. Mi ćemo se baviti uzgojem peršuna korijenaša jer on ne daje samo aromatično lišće nego i zadebljao korijen koji se koriste kao dodatak jelima.

Biljka peršuna može bez ikakvih problema da prezimi na niskim temperaturama: naime dobro razvijene biljke lako podnose mrazeve i temperature do -10 stepeni. Takođe, za nicanje sjemena je potrebna temperatura od samo 2 stepena pa ovu biljku možete posijati u oktobru ili novembru.

Pročitajte: Peršun – Prorjeđivanje, prihranjivanje, okopavanje

Kako bi obavili što uspješnuju sjetvu peršuna korijenaša i dobili pravilan korijen koji nije deformisan i napadnut od strane bolesti ili štetočina, važno je izbjeći neke od grešaka koje se ponavljaju.

Tablica pogrešnih i ispravnih stavki u sjetvi i gajenju peršuna korijenaša:

Pogrešno Ispravno
Previše kisela, teška zemljišta u kojima je visok nivo podzemnih voda Ovakav tip zemljišta dovodi do deformisanih korijenova. Pored toga korijen ćete teško izvaditi kada za to dođe vrijeme. U takvim zemljištima u kojima se zadržava voda može doći do truljenja korijena. Za uzgoj peršuna korijenaša izaberite pjeskovita i aluvijalna zemljišta. Zemljište treba da ima pH vrijednost 6-8. Peršun korijenaš ima sitno sjeme i sije se specijalizovanim sijačicama na međuredni razmak od 30 do 40 centimetara.
Gajenje peršuna korijenaša u monokulturi Ovo je velika greška koja sprečava pravilan rast i razvoj biljaka iz dva razloga: zemljište je iscrpljeno jer ova biljka uzima veliku količinu hranljivih materija iz tla, a sa druge strane mogu se razvijati bolesti. Na istoj parceli peršun korijenaš može se gajiti najmanje poslije 2 godine.
Direktno đubrenje peršuna korijenaša stajnjakom Kako ova biljka ne podnosi direktno đubrenje tim organskim đubrivom, posijte ga nakon kultura koje su njime đubrene. To može biti paradajz, paprika, kupus, krompir. Odličan predusjev su mu i jednogodišnje leguminoze i đubrene okopavine jer osim što ostavljaju hranljive materije u zemljištu, nema korova na njemu. Peršun korijenaš može se gajiti i poslije kultura iz svoje familije: paštrnaka, celera i šargarepe. Primjena plodoreda je važna jer ćete na taj način izbeći bolesti: pepelnicu, plamenjaču, rđu, pjegavost lista.
Nedovoljna količina vode tokom nicanja i debljanja korijena Nakon što su sjemena peršuna korijenaša položena u zemlju, potrebno ju je obilno zaliti. Ukoliko nakon sjetve nema kiše važno je obezbijediti mu redovno zalivanje kako bi pravilno nicao. Ako nema dovoljno vode imaćete proređen sklop i doćiće do stvaranja pokorice, a ako se desi da biljka tokom intenzivnog debljanja korijena nema potrebnu količinu vlage korijen neće biti dugačak i glatak, već žilav, deformisan i kratak.
Ne radite predsjetvenu pripremu Sjeme peršuna korijenaša je veoma sitno, te će izostanak predsjetvene pripreme tla pomoću koje se dobija njegova mrvičasta struktura dovesti do neujednačenog nicanja i njegovog sporog tempa.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI