Utorak, 27 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjemenke bundeve - Ljekovta svojstva

Sjemenke bundeve – Ljekovta svojstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjemenke bundeve ili buče imaju brojne zdravstvene prednosti jer su bogate bjelančevinama i mineralima poput bakra, fosfora, cinka, željeza, magnezija, izvor su vitamina (B, C, D, E, K), sadrže veliki postotak ulja, bogate su dijetalnim vlaknima.

Brašno od sjemenki često se dodaje pekarskim proizvodima kako bi se poboljšala tekstura i nutritivni sastav. Utvrđeni su antioksidativni, antimikrobni, antihelmetički, protuupalni, antikancerogeni, diuretski i drugi učinci sjemenki buče.

Koriste se u liječenju depresije jer sadrže L-triptofan koji podiže nivo serotonina u mozgu (tzv. hormon sreće), zatim kod problema mokraćnog sistema, visokog krvnog pritiska, za sprječavanje razvoja bubrežnih kamenaca, za ublažavanje poremećaja prostate, pa čak i za poboljšanje kožne kontaminacije erizipelom (bakterijska kožna infekcija).

Pročitajte: Kako se pravilno čuva bundeva

Hladno prešano bundevino ulje sadrži masne kiseline, među kojima su linolna, oleinska, palmitinska i stearinska, zatim tokoferole, sterole, minerale, enzime, hormone i vitamine. Bundevino ulje ima visoko antibakterijsko, antifungalno, protuupalno, diuretičko i antioksidativno djelovanje. Zbog specifičnog mirisa po orašastim plodovima, prepoznatljive crveno-smeđe do zelenkasto-crne boje, fine arome i hranidbenih vrijednosti često je u kućanstvima gdje se koristi kao dodatak za salate.

Ekstrakti bundeve bogati su steroidima, flavonoidima, taninima, alkaloidima i saponinima te imaju značajnu antifungalno i antibakterijsko djelovanje.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI