Nedjelja, 29 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSiva trulež maline – Kako sprječiti pojavu i širenje bolesti?

Siva trulež maline – Kako sprječiti pojavu i širenje bolesti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Siva trulež maline opasnost, praktično, od sadnje do skladištenja.

Jedna od bolesti koja nerijetko napada malinu jeste siva trulež Botryotinia fuckeliana, a naziv je dobila zbog sive mase patogena na plodu. U pitanju je bolest koja se javlјa na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Javlјa se tokom cijelog perioda gajenja, praktično od sadnje do skladištenja. Najviše joj pogoduju vlažni i prohladni vremenski uslovi.

Ako je kišni period tokom cvjetanja bio dug, glјiva prouzrokuje trulež plodova u polјu poslije berbe, ali se nikada ne javlјa na zelenim i nedozrelim plodovima.

Ponekad može da prouzrokuje i sušenje cvjetova. Već tokom zime, na rodnim izdancima maline, uočavaju se prvi znaci bolesti u vidu sklerocija.

U proljeće sklerocije klijaju i napadaju otvorene cvjetove. Ukoliko je vijreme vlažno i prohladno, glјiva sporuliše na zaraženim dijelovima cvijeta.

Kada počne dozrijevanje ploda, u okviru zbirnog ploda javlјa se po koja zaražena koštunica, koje su u početku vodenaste, a kasnije prekrivene siivom masom konidija i hifa patogena.

Trulež se najčešće javlјa na mjestu gdje se plod dodiruje sa čašičnom ložom. Ukoliko plodovi ostanu neubrani, zaražena bobica ostaje pričvršćena za cvjetne dijelove i biva mumificirana. Cvjetne lože se suše nakon berbe i smežuraju se na bilјci.

Prilikom čuvanja plodova u skladištima i pri visokoj relativnoj vlažnosti vazduha, na površini ploda micelija patogena raste u vidu sivkaste prevlake.

Ukoliko su plodovi u mraku nema sporulacije, ali na svjetlosti je sporulacija bogata, plodovi počinju da cure i tako se zaraza širi na susjedne plodove.

Botryotinia fuckeliana je saprofit koji za ishranu koristi mrtve bilјne dijelove i održava se zahvalјujući mnogim ostacima bilјaka, uklјučujući i korove.

Sklerocije predstavlјaju kompaktnu masu hifa sa omotačem i kao takve, sposobne su da prežive nepovolјne ekološke uslove. Na njima se formiraju konidije koje prestavlјaju bespolne spore glјive. Kišnim kapima i vetrom konidije se raznose, dospijevaju na žig tučka i klijaju.

Siva trulež se javlјa naročito pred berbu i u vrijeme berbe. Što su plodovi zreliji, veća je mogućnost za pojavu truleži.

Infekcija se ostvaruje u periodu cvejtanja preko tučkova.

Kako zaštiti malinu

Zaštita maline se postiže primenom fungicida u intervalu od 7 do 14 dana od početka cvjetanja pa do berbe.

Visoku efikasnost u suzbijanju ove bolesti ima fungicid Signum koji se koristi tokom cvjetanja, precvjetavanja, formiranja i zrenja plodova, u količini 1,5 kg/ha, kao i Switch koji se koristi u cvjetanju i precvjetavanju , koji se koristi u količini 0,8-1 kg/ha.

Od agrotehničkih mjera, cilјu smanjenja infekcije, treba obezbijediti:

  • bolјe provjetravanje,
  • osvijetlјenost u redu,
  • rigoroznije orezivanje čime se obezbjeđuje formiranje tanjih redova.

Efikasno uništavanje korova kao i manje količine azotnih đubriva omogućuju slabiju pojavu bolesti.

Čuvanje plodova

Veoma su značajni i uslovi u kojima se plodovi čuvaju nakon bebe, pa prilikom hlađenja voditi računa da temperatura bude 0 °C.

Temperatura tokom skladištenja i prodaje maline ne smije prelaziti 2 °C, a u skladištu je potrebno održavati visoku relativnu vlažnost vazduha.

Autor: Sandra Miletaković, dipl. inž. poljoprivrede PSSS Kruševac.

PROČITAJTE:

Maline koje rađaju cijele godine i one koje rode jednom tokom godine

Sušenja korijena kod maline – Korisni savjeti za podizanje zasada maline

Zaštita maline poslije završene berbe za veći prinos sljedeće godine

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

lavlja griva

Lavlja griva – Gljiva izuzetnih svojstava

Lavlja griva ili Hericium erinaceus jestiva je gljiva koja izgledom neodoljivo podsjeća na grivu divlje mačke. Stigla je iz Azije – Japana i Kine,...