Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoMaline koje rađaju cijele godine i one koje rode jednom tokom godine

Maline koje rađaju cijele godine i one koje rode jednom tokom godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogi su odustali od gajenja maline ali ova godina je bila dobra za malinare. Ako se odlučite da gajite maline možete gajiti one koje rode jednom ili tokom cijeloga ljeta – maline ljetnji i jesenji tip. Maline se u odnosu na period plodonošenja i frekvenciju pojave istog, dijele na dva osnovna tipa.

Ljetni tip

Ljetni tip podrazumjeva kultivare dvogodišnjeg tipa maline, koji plodonose jednom tokom godine, uglavnom sredinom ljeta.

  •    Vilamet (Willamette)
  •    Miker (Meeker)
  •    Tulamin (Tulameen)

Jesenji tip

Jesenje tipovi su sorte jednogodišnjeg ili dvorodnog tipa maline, koje ostvaruju manji prinos u navedenom periodu, a veći krajem ljeta i u jesen, odnosno sve do jakih mrazeva na kraju sezone.

  •    Polka
  •    Polana

Razlika između ova dva tipa maline ogleda se u ciklusu plodonošenja biljaka. Maline imaju višegodišnji korijen (živi više od dve godine) i krunu (korijenov vrat – mjesto na prelazu korijena u nadzemni sistem), te nadzemni sistem (izdanci) koji živi samo dve godine. U prvoj godini rasta, novi izdanci, koji su naravno jednogodišnji, kod sorti maline koje pripadaju ljetnjem tipu, obezbeđuju samo vegetativni rast (ne proizvode plodove).

Jesenji tip maline nosi plodove na vrhu ovih jednogodišnjih izdanaka za većinu sorti poslije prvog avgusta. Takođe, kod ovog tipa, razvoj plodova se nastavlja i u srednjoj zoni duž izdanka, a time i formiranih redova, ali i prema osnovi prirasta sve do prvog jakog mraza.

Drugog ljeta, izdanci koji su se pojavili predhodne godine, kod ljetnjeg tipa maline će proizvesti plodove tokom ljeta u periodu oko mjesec dana, te potom odumiru. Kod jesenjeg tipa maline, izdanak koji se pojavio i plodonosio prezhodne jeseni će plodonositi na svom ostatku, dakle prema osnovi, te potom u ljeto odumrijeti. Kako se jednogodišnji izdanci pojavljuju svake godine i rastu konkurentno sa dvogodišnjim, proizvodnja plodova se nastavlja iz godine u godinu za oba tipa maline spram kriterija plodonošenja. Jedina razlika je u tome da bilo koji izdanak ljetnjeg tipa maline ima samo jedan rod, dok kultivari jesenjeg tipa mogu imati dva roda na istom u dvije različite sezone.

Maline ljetnji i jesenji tip – Meeker sorta

Prema drugom kriterijumu, boji ploda, maline se dijele na: crvene, crne, purpurne i žute. Crvene i crne maline su odvojene, zasebne vrste, dok su purpurne maline hibridi između ova dva genotipa. Većina malina žute boje ploda su prirodne kolor varijante crvenih, te su one identične njima na svaki drugi način. Sorte koje pripadaju ljetnjem tipu maline dominantno imaju crveno obojene plodove pretežno svetlijih nijansi, ali obuhvataju i one koje imaju žuto obojenu pokožicu ploda.

Glavna razlika između maline i kupine je u načinu odvajanja ploda od peteljke u vrijeme berbe. Kod maline se plod prilikom berbe odvaja od srži, poznatoj kao plodište, istu ostavljajući na biljci kada se ubere. Rezultat su plodovi maline slični naprstku, sa šupljinom u centru (jedan od razloga zašto malina ubrzo nakon berbe kalira). Kupina se, s druge strane, odvaja od baze plodišta tako da ubrani plodovi uključuju i srž kao svoj sastavni dio. Isti je slučaj i sa hibridima maline i kupine. Dakle, sada je jasno moguće razlikovati crnu malinu od kupine.

Miker sorta malina

MIKER (Meeker) – Sorta razvijena 1967 g. ukrštanjem Vilameta i Katberta. Plodovi su srednje veličine, srednje crveni, čvrsti, sa dobrim ukusom. Zri sredinom ljeta, plodovi se lako odvajaju i veoma je pogodna za mašinsko branje. Sjedinjene Američke države su treći najveći proizvođač maline u svijetu, a država Vašington nacionalni lider u produkciji crvene maline koja je u 2010. godini ostvarila produkciju od oko 31.818 t industrijske maline. Sve ovo je zasluga kultivara MEEKER koji je najviše uzgajana sorta maline na pacifičkom sjeverozapadu (Vašington, Oregon i Britanska Kolumbija, Kanada) i skoro više od četrdeset godina nakon nastanka zastupljenost kultivara MEEKER u produkciji maline za industriju na širem području Sjeverne Amerike je 60%, dok ostatak pripada ostalim sortama, i to Willamette 30%, a 10% ostale sorte. Dakle zahvaljujući ovoj sorti, područje Vašingtona je postalo jedno od vodećih regija svijeta u produkciji maline.

izvor: hoya v.s.

PROČITAJTE:

Sadnja malina u jesen – Određivanje redova i razmaka

Malina – Lijek naših baka, ali i provjerenih farmaceutskih kuća

ŽUTA MALINA: Sve o proizvodnji zlatnih malina (SAVJETI)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI