Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoŠta zaista pčele rade tokom zime?

Šta zaista pčele rade tokom zime?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Status koji su na Facebook-u objavili pčelari sa farme Bel u Ajovi postao je viralni hit zbog objašnjenja o tome šta pčele rade tokom zime, piše Bored Panda.

Umjesto mita da pčele hiberniraju, odnosno spavaju zimskim snom, istina je da su pčele u svojim košnicama i te kako budne.

– Tokom zime se košnice spoje u kuglu veličine košarkaške lopte, a pčele toplotu održavaju mahanjem krila. Naizmjence se prebacuju sa unutrašnje na spoljašnju stranu grozda kako bi sve ostale tople. Matica se uvijek čuva u središtu jata, a za otprilike nedelju dana, oko zimskog solsticija, povisiće temperaturu jezgra na 33 stepena. To je zato što matica otprilike u to vrijeme počinje ponovo da polaže jaja – objasnili su sa farme.

– Dok stigne proljeće, košnica će biti puna novih pčela koje će preuzeti dužnosti zimskih pčela. Ljudi misle da pčele hiberniraju jer ih ne vide zimi – rekla je za Bored Pandu vlasnica farme Elen Bel.

– Još jedna zabluda je da je pčela matica glavna. Matica živi od milosti i volje pčela radilica. Govore joj gdje treba da ide, šta treba uraditi, itd. Pčele matice su potpuno bespomoćne. Oslanjaju se na radilice da ih sve vrijeme hrane i njeguju – objasnila je.

Izvor: 021.rs

PROČITAJTE:

DA LI PČELE SPAVAJU?

Svi znamo da su PČELE najkorisnija stvorenja, a znate li kakva je njihova ANATOMIJA

Kako pčele sakupljaju polen /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI