Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSiva trulež grožđa - Bolest koja smanjuje prinos i do 100%

Siva trulež grožđa – Bolest koja smanjuje prinos i do 100%

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Siva trulež grožđa je bolest koju izaziva gljivica Botryotinia fuckeliana (anamorf. Botrytis cinerea). Ova bolest prema nekim podacima smanjuje prinos grožđa i do 100% i zajedno sa peplnicom i plamenjačom čini gurpu najštetnijih bolesti vinove loze.

SIMPTOMI

Najtipičniji simptomi bolesti se javljaju na bobicama, posebno od šarka do punog zrenja. Na njima nastaju pjege, koje su kod crnih sorti crvenkaste, a kod bijelih svijetlomrke boje. Pjege se vremenom proširuju i zahvataju čitavu bobicu.

Pokožica na bobici se razmekšava i veoma lako odvaja, po čemu je bolest poznata kao “ljušćenje bobica”. U vlažnim uslovima, na oboljelim bobicama, razvija se obilna siva plijesan koja se lako uočava.

Pri jakom napadu patogena dolazi do truljenja čitavog grozda i sljepljivanja pojedinih njegovih dijelova. Kada se on protrese može se u vazduhu vidjeti masa konidija. Naročito brzo trule zbijeni grozdovi, jer je na njima prelaz micelije sa jedne na drugu bobicu olakšan dodirom. Na kraju oboljeli grozdovi se suše i u potpunosti propadaju i nisu ni za kakvu upotrebu. Patogen nastavlja sa razvojem i nakon berbe, što je značajno za stone sorte grožđa koje trule tokom skladištenja, trasporta i prodaje.

U početku vegetacije mogu biti zaraženi pupoljci i mladi lastari, koji se suše. Na listu se javljaju krupne, crvenkastosmeđe nekrotične pjege. Simptomi bolesti na pupoljcima, lastarima i lišću se dosta teško uočavaju i atipični su.

Velike štete mogu nastati pri oboljevanju cvjetova, mladih bobica i šepurine.

MJERE ZAŠTITE

Zaštita vinove loze od B. fucekliana se može ostvariti kombinovanjem agrotehničkih i hemijskih mjera.

Od agrotehničkih mjera može se preporučiti gajenje manje burnih sorti, izbalansirana ishrana, pravilno orezivanje i otklanjanje zaperaka, kako bi se obezbijedilo što bolje provjetravanje.

Vinograde treba podizati na promajnim mjestima, a redove postavljati u pravcu dominantnih vjetrova, radi boljeg provjetravanja i onemogućavanja da se kapi vode duže zadrže na osjetljivim granama.

Hemijska zaštita se ostvaruje specifičnim fungicidima-botricidima. Jedan od takvih preparata jeste ZENBY.

zenby-agrimatco siva trulež grožđa
Uvoznik i distributer za BiH Agrimatco doo

ZENBY pokazuje kurativno (liječi bolset) djelovanje na sivu trulež i do 36 sati nakon zaraze. U cilju postizanja pouzdane efikasnosti, preporučuje se preventivna upotreba.

Aktivna materija: izofetamid ….. 400g/l 

Formulacija: koncentrovana suspenzija (SC)

PRIMJENA I DOZA

Primijeniti ZENBY jedanput u sezoni (eventualno do 2 puta kada je potrebno 3 i više prskanja u sezoni sa botriticidima) u alternaciji sa sredstvima iz grupa sa drugim mehanizmom djelovanja. 

ZENBY se može koristiti od cvjetanja pa sve do prije berbe zavisno od karence.

Kod prskanja punog habitusa loze doza je 1,5l/ha. 

Kod prskanja u zonu grožđa doza je 0,8 do 1l/ha. 

Navedene doze za suzbijanje sive truleži u cjelini suzbijaju i pepelnicu vinove loze, tako da prilikom prskanja sa ZENBY-jem nije potrebno koristiti specijalne fungicide protiv pepelnice!

Pakovanje: 10ml, 100ml, 500ml

Karenca21 dan za vinovu lozu 

Prije primjene preparata obavezno pročitati uputstvo za upotrebu!

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco D.O.O

Pročitajte još: SIVA TRULEŽ – Bolest koja može potpuno uništiti zasad JAGODE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI