Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠišanje jagoda i razbokoravanje, kada i kako?

Šišanje jagoda i razbokoravanje, kada i kako?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljećno čišćenje – šišanje jagoda i razbokoravanje, kako i kada je to najbolje uraditi. Ovaj posao se radi najčešće u prvoj polovini marta.

Uklanjanje starog lista kod jagoda, rezidba ili šišanje jagoda, je prvi posao u proljećnom dijelu sezone. Ovaj posao je od izuzetnog značaja za dalji nesmetani razvoj jagode. Obavezno je sprovoditi ga, kao i sve poslove zbog brze vegetacije kod jagode, blagovremeno.

Kada početi sa proljećnim čišćenjem jagode od starog lista, iliti rezidbom?

Ovaj posao se radi najčešće u prvoj polovini marta. Sa dolaskom prvih lijepih dana i stabilnijih temperatura pristupa se uklanjanjaju lišća. Kada nema najava za jake mrazeve i niske temperature ispod -4, -5, može se ukloniti list. List ipak štiti jagodu od izmrzavanja zato treba voditi računa o prognozi.

Pročitajte: Jagode u saksijama – Uz ovakvu njegu do najboljih prinosa

Nakon šišanja obavezno je u roku od 24 sati isprskati ošišane biljke tkz. “plavim” prskanjem, iliti bakrom. Može se kombinovati sa mineralnim uljem kako bi se smanjila brojnost prezimilih insekata. Važno je znati da zaštitu treba primijeniti kada je temperatura vazduha iznad 10 stepeni, i po mirnom vremenu.

Takođe je važno izbaciti stari list koji je ošišan i ukloniti ga sa parcele. Na taj način se smanjuje zaraza u zasadu i brojnost štetnih ineskata.

Kako se sprovodi čišćenje, šišanje jagoda?

Šišanje se radi čistim, dezinfikovanim alatom. Najčešće nožem ili makazama, neki koriste i prilagođene alatke kao što je srp, ili razne četke koje se montiraju na trimere. Najbolje je to odraditi ručno, nožem ili makazama vodeći računa o sistemu za navodnjavanje. Skida se cjelokupna stara lisna masa, ostaju samo bokori sa mladim izdancima.

Pročitajte: Koje sorte jagode daju veće prinose i kvalitetnije plodove

Šišanje jagoda u plasteniku

Jagoda se u plastenicima i zatvorenim objektima, šiša ranije nego na otvorenom i tu operaciju je potrebno sprovesti sredinom februara, okvirno, par dana gore/dolje, naravno opet prateći temperaturu vazduha i zemljišta, a zavisno i od tipa samog objekta i kubikaže vazduha u njemu – u većim objektima se može krenuti i ranije, svakako najkasnije do kraja februara. Treba osjetiti samu biljku, jer je ona živ organizam, shvatiti da je za njen rast potrebno da se prije svega temperatura zemljišta podigne, kako bi proradio korijenov sistem i pokrenuo procese, a kroz biljku prostrujali sokovi.

Razbokoravanje jagoda

Kod bujnih sorti dolazi do pojave prevelikog broja glava ili bokora, naročito u drugoj godini. Tada je neophodno odstraniti višak bokora i dovesti do optimalnog broja. Optimalni broj bokora je 3-4 najjača (snaga se ogleda u njihovoj debljini). Ova operacija se sprovodi tako što se sijeku ili zalamaju bokori, najčešće iz sredine (ako je tako moguće u zavisnosti od biljke).

Pročitajte: Kako uzgojiti JAGODE MJESEČARKE u visećim saksijama?

Ukoliko se ne odstrane bokori, a ima ih preko 4, sama biljka ne može da iznese toliki broj plodova u odgovarajućem kvalitetu. Plodovi biće sitniji. Sotiment koji nije bujan (npr. džoli, kleri, kvin eliza, aprika) ima manje sklonosti ka razvoju velikog broja bokora, ali svakako treba razrijediti na najjače, najrazvijenije i najzdravije bokore. Manje bujne sorte po pravilu imaju mnogo ljepši i kvalitetniji plod.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI