Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKoje sorte jagode daju veće prinose i kvalitetnije plodove

Koje sorte jagode daju veće prinose i kvalitetnije plodove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi postigli bolje prinose i kvalitetnije plodove mnogi proizvođači se posljednjih godina radije odlučuju za gajenje novih sorti jagoda koje su veoma cijenjene na evropskom tržištu. Koje sorte jagode daju veće prinose i kvalitetnije plodove pročitajte u nastavku teksta.

Rezultati domaćih i stranih ispitivanja pokazuju da neke od tih sorti imaju skromnije zahtjeve prema ekološkim uslovima i primijenjenoj agrotehnici, što ih čini potencijalno interesantnim za gajenje u našim uslovima, čak i uz poštovanje tradicionalnog načina proizvodnje.

Zadržavanje sorte zenga zengane u strukturi sortimenta jagode smatra se obaveznom, jer je u pitanju sorta koja je po pitanju kvaliteta postala standard za industrijsku preradu. Ipak, polazeći od toga da je jagoda sezonsko voće, koje se pretežno koristi svježe, važno je pomenuti i novije sorte i njihove najvažnije osobine.

Pročitajte: Berba, upotreba i čuvanje plodova jagode

Koje sorte jagode daju veće prinose i kvalitetnije plodove

KLERI („Clery”)

KLERI („Clery”) je italijanska sorta, veoma popularna u našoj zemlji zbog vrlo ranog sazrijevanja i atraktivnosti ploda. Prinos može da varira od 600 do 900 grama po bokoru. U zaštićenom prostoru prinos je za oko 20% manji nego na otvorenom polju. Sklona je dvorodnosti i dobro se prilagođava različitim sistemima gajenja. To pruža mogućnost uspješnog gajenja i van sezone.

Razvija srednje krupan do krupan plod, izduženo konusnog i pravilnog oblika. Pokožica je sjajna, crvena, djelimično otporna pri berbi i transportu. Meso ploda je kvalitetno, izražene arome.

ALBA („Alba”)

ALBA („Alba”) je druga italijanska sorta koja postaje sve popularnija. Uspješno se gaji u svim regionima. Rano sazrijeva (dva dana poslije “kleri”), što je, pored visokog prinosa, izdvaja od drugih sorti iste epohe zrenja. Dobro se prilagođava različitim sistemima gajenja i otporna je na manipulaciju.

Plod je krupan, atraktivnog izduženo konusnog oblika, ujednačen i čvrst. Pokožica ploda je svijetlocrvena, s izraženim sjajem. Ukus je prijatan i aromatičan.

Pročitajte: Naučite kako da odgajite sočne jagode

KVIN ELIZA („Queen Elisa”)

KVIN ELIZA („Queen Elisa”) je takođe italijanskog porijekla. Sazrijeva rano, krajem prve dekade maja. Dobre je rodnosti. Na otvorenom polju, prosječan prinos po bokoru iznosi kilogram, odnosno 800 grama u plasteniku. Plod je krupan, pravilnog konusnog oblika, svijetlo do jako crven, čvrste pokožice i mesa. Odličnog je, pretežno slatkog ukusa i izražene arome.

U odnosu na druge sorte, prednosti su joj rana epoha zrenja, izražena čvrstoća i atraktivnost ploda, prijatan ukus i aroma.

Autor: dipl. inž. Jovanović Duško, PSSSS Čačak

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI