Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoEvo kako pravilno đubriti maline i dobiti bogatiji i kvalitetniji prinos

Evo kako pravilno đubriti maline i dobiti bogatiji i kvalitetniji prinos

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako pravilno đubriti maline – Malina je visoko zahtjevna biljka koja zahtijeva dobro uravnoteženo đubrenje kako bi dala dobar prinos. Preporučuje se primjena organskih i mineralnih đubriva kako bi se zadovoljile potrebe biljaka za hranjivim materijama.

Veoma je važno đubrenje maline kako bi se postigao dobar prinos i kvalitetan plod. U nastavku ćemo detaljnije razmotriti kako pravilno đubriti maline kako bi se postigao optimalan prinos i kvalitet ploda.

Kako pravilno đubriti maline

Organska đubriva, kao što su stajsko đubrivo, kompost i slično, bogata su hranjivim materijama i poboljšavaju strukturu tla. Primjena organskih gnojiva ima dugoročne učinke i povećava plodnost tla.

Pročitajte: Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

Mineralna đubriva se primjenjuju kako bi se zadovoljile specifične potrebe biljaka za određenim hranjivim materijama. Preporučuje se primjena kompleksnih mineralnih đubriva, koja sadrže azot, fosfor i kalijum u uravnoteženom omjeru. Azot pomaže u rastu biljaka, fosfor podstiče cvjetanje i plodonošenje, a kalijum poboljšava kvalitet i ukus plodova.

Đubrenje malina obično se sprovodi u tri navrata: u proljeće, prije cvjetanja i nakon berbe. U proljeće se primjenjuju azotna đubriva, u jesen nakon berbe kalijumova, a prije cvjetanja fosforna đubriva.

Pročitajte: Njega zasada maline – Prije i poslije sađenja i u periodu plodonošenja

Prije primjene bilo kojeg đubriva, važno je napraviti analizu tla kako bi se utvrdilo koja hranjiva materija nedostaje, a koja je u višku. Na osnovu analize, možete prilagoditi količinu i vrstu đubriva za vaše maline.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI