Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSIRUP OD BOROVIH IGLICA - Dobar za bronhitis, upalu pluća i grla,...

SIRUP OD BOROVIH IGLICA – Dobar za bronhitis, upalu pluća i grla, kašalj /RECEPT/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sirup od borovih iglica – Za dobar početak dana vam predlažemo pravljenje ovog lijeka od mladih borovih iglica. Eliksir je jednostavno napraviti, a sve potrebne sastojke imate na dohvat ruke.

Eliksir se može koristiti u prevenciji i liječenju bronhitisa, upale pluća, bronhijalne astme, kašlja, upale grla, prehlada i promuklosti kao i svih ostalih problema sa disajnim putevima i bronhijalnim alergijama.

Borove iglice i njihov sok koji ćete dobiti ovim putem godinama se koriste za jačanje imunog sistema, opšteg stanja organizma i poboljšanje apetita. Najbolje je da eliskir napravite i pripremite unaprijed te koristite kada vam zatreba za neke od navedenih problema.

Za napitak će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

mlade i zdrave borove iglice, pupoljci i manje grančice
vodka
domaći med
nekoliko limunova

Uputstvo za pripremu:

Ovdje vam nećemo navoditi mjere u gramima. Potrebno je da naberete mlade borove iglice sa čistog drveta. Naberite jednu kesu mladih i zdravih iglica, pupoljaka i tankih grančica.

Iglice properite u vodi i ostavite ih da se osuše. Borove iglice isjecite ili izlomite na što sitnije dijelove. Uzmite staklenu teglu od 2 ili 3 litra i napunite je borovim sastojcima.

Između dodajte kriške limuna sa korom. Zatim u teglu uspite jako alkoholno piće. Teglu ispunite alkoholom do tri četvrtine zapremine. U ostatak tegle uspite domaći med.

Tegla mora imati dobar poklopac koji će hermetički zatvoriti smjesu. Kada uspete sve sastojke teglu dobro protresite da se sastojci izmješaju i sjedine. Kada budete prikupljali iglice ukoliko pronađete na drvetu svježu smolu možete i nju pokupiti u teglicu i dodati u ovaj eliksir.

Savjet koji dobro dođe:

Smjesa treba odstojati 40 dana kako bi bor pustio sve ljekovite sastojke pod dejstvom alkohola, meda i limuna. Teglu povremeno promućkajte. Nakon stajanja smjesu procjedite a dobijeni eliksir naspite u staklne tamne boce.

Napitak možete konzumirati preventivno ili kada se pojavi neki od navedenih problema sa disajnim putevima ili kašljem. Možete uzimati tri puta po jednu supenu kašiku na prazan stomak u toku dana ili čak i više prema potrebi.

Preventivno, kada nemate tegobe možete uzimati jednu supenu kašiku eliksira pred spavanje.

Drugi recept za sirup, bez alkohola

Sirup od borovih iglica se u našim krajevima često pravi tako što se u teglu postavlja red borovih iglica, red šećera i tako do vrha tegle. Nakon toga tegla se poklopi folijom i ostavi na toplo i sunčano mjesto par sedmica da se šećer potpuno istopi i preuzme sokove iz borovih iglica. Nakon toga se smjesa procjedi.

Ukoliko ne želite konzumirati alkohol možete koristiti ovaj recept, jedina mana mu je to što u njega ide šećer, ali je takođe veoma zdrav.

Izdanke je najbolje brati od marta do juna mjeseca. Napitak ima prijatan i osvježavajući okus. Kao zamjenu za ovaj recepet za tegobe disajnih puteva možete spremiti i čaj od mladih borovih iglica.

Izvor: svezazdravlje.site

PROČITAJTE:

Sok od crne rotkve i meda – Sibirski narodni recept za kašalj

Ovaj sirup SPRIJEČAVA KAŠALJ KAO OD ŠALE već od prvog dana korišćenja

Kako izliječiti uporan kašalj i bronhitis sa listom kupusa i medom za 5 dana!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI