Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOvo su najčešće greške pri sadnji cvijeća na proljeće

Ovo su najčešće greške pri sadnji cvijeća na proljeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sobno cvijeće i biljke prava su radost u našem životu, i naš dom čine vedrijim i ljepšim. Ako želite da se oprobate u sadnji, pazite da ne napravite ove greške koje će presuditi biljkama! Poslednju grešku skoro svi prave a uništava biljku, neće ni stići da procvjeta.

1. Sadite pogrešno cvijeće

Dobro se raspitajte kada cvijeta sorta koju ste uzeli, ili ako sadite začine, kada je najbolji trenutak za sadnju. Nije svaka biljka predviđena za to da je u prvim sunčanim danima posadite, zato je važno da znate kada se sadi i da li je jednogodišnja ili višegodišnja.

2. Pretjerujete

Često ćemo u želji da imamo što više lijepih biljaka oko sebe pretjerati i zapravo posaditi više cvijeća i bilja nego što možemo da “postignemo”. Zbog toga će neke biljke nužno ispaštati jer nećemo moći da im posvetimo pažnju. Ako imate baštu, rizikujete i da pretrpate zemlju tako da ne mogu sve biljke da izvuku nutrijente iz nje, jer će im se korjenski sistemi praktično boriti za prevlast. Odaberite nekoliko biljaka i racionalno ih rasporedite, savjetuju baštovani.

3. Ne obraćate pažnju na svjetlost

Različitim biljkama potreban je različit nivo sunčeve svjetlosti, pa dobro pazite gdje ćete ih staviti. One koje zahtjevaju da se stalno “sunčaju” trebalo bi da budu na mjestu gdje kroz prozor dopire što više svjetlosti, a sorte koje više vole tamu sklonite od prozora.

4. “Davite” biljke

Bilo da ih previše zalivate u saksijama, ili ih ostavljate u bašti ili na terasi gdje kiša može da dopre do njih, pazite da biljke ne zalijete previše. Testirajte da li u zemlji ima previše vode tako što ćete malo zemlje uzeti u ruku i stisnuti. Ako vam kaplje voda između prstiju, ima je previše.

5. Zaboravite biljke

Proljeće nas “ponese” pa posadimo sve i svašta, nekoliko dana se time bavimo kao da nam život zavisi od lijepog cveća, a onda… Obaveze preuzmu primat i zaboravimo na sve te stvari oko kojih smo se trudili. Uspiješni baštovani kažu, ako želite da vam biljke lijepo rastu, moraju vam biti “pred očima”. Nemojte saksije sa novim biljkama staviti negdje gdje su skrivene, već tamo gdje ćete moći da vidite i odreagujete ako počnu da se suše ili imaju neki drugi problem.

6. Saksije su vam pogrešne veličine

Ako kupujete rasad, biljke ćete dobiti u privremenim plastičnim saksijicama. Nemojte ih samo ubaciti u iste takve, samo ljepše, baštovani kažu da bi biljka zarad optimalnog razvoja korjenskog sistema trebalo da bude posađena u saksiju koja je dva puta šira i dva puta dublja od one u kojoj je stigla u vaš dom.

Izvor: mondo.rs

PROČITAJTE:

Kako se gaji JAGORČEVINA ILI JAGLAC?

NAPRAVITE OVU PRIHRANU U PROLJEĆE PRIJE CVJETANJA – Jača biljke iz korijena, pospješuje olistavanje i bujno cvjetanje

KRASULA – 3 načina za uspiješno rasađivanje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI