Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoČIČOKA - Biljka za svaku baštu, evo kako do krupnih krtola

ČIČOKA – Biljka za svaku baštu, evo kako do krupnih krtola

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Helianthus tuberosus – Čičoka ili Jerusalemska artičoka je biljka iz familije suncokreta, porijeklom iz sjeverne Amerike, donesena u Evropu. U prvo vrijeme imala je isljučivo ukrasnu namjenu jer cvijeta atraktivnim žuto-narandžastim cvjetovima.

Zdravstvene prednosti

Iako je odmah uočeno da pod zemljom formira ukusne krtole, zbog njihovog izuzetno nepravilnog oblika i otežanog čišćenja, ova biljka je dugi niz godina uglavnom uzgajana za stočnu ishranu, a samo sporadično za ishranu ljudi. U novije vrijeme naučnim istraživanjima uočeno je izuzetno pozitivno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi, prije svega zbog visokog sadržaja inulina – nesvarljivih vlakana koje u digestivnom traktu čovjeka pozitivno utiče na razmnožavanje bakterija soja Bifidus, a sprečava razvoj patogenih bakterija i na taj način podiže imunitet organizma.

Takođe je uočen visok sadržaj kalijuma, gvožđa, magnezijuma i vitamina C, koji pozitivno utiču na sniženje povišenog šećera u krvi, kao i na sniženje holesterola i triglicerida. Sve ovo je dovelo do povećanog interesovanja za uzgoj ove biljke u medicinske svrhe, znači na većim površinama i to u svrhu proizvodnje inulina koji se sve više vještački dodaje u razne dijetetske i prehrambene proizvode.

Uzgoj čičoke

Čičoku treba gajiti u svakom vrtu ili bašti, kako zbog ljepote ove interesantne biljke, tako i zbog njene izuzetne ljekovitosti. Obzirom da ova biljka formira stablo visoko i do tri metra sklono polijeganju, za sadnju treba odrediti mjesto zaklonjeno od vjetra, po mogućstvu uz neku ogradu ili obezbijediti drugi oblik čvrste potpore.

Čičoka voli rastresito i ocjedito zemljište, tako da po jednoj biljci može dati i do tri kilograma krtola. Najbolje je sadnju izvršiti u jednom redu na rastojanju od 40 do 50 cm, kako bi svaka biljka dala što više krupnih krtola, jer je u suprotnom sklona formiranju ogromnog broja sitnih krtolica nepogodnih kako za čišćenje, tako i za konzumiranje. Sadnju treba izvršiti što ranije u proljeće probranim krtolama, obzirom da one podnose mraz i do minus 30 stepeni celzijusa. Osim toga, krupnoća krtola direktno zavisi od dužine vegetacije.

Obzirom da se ova biljka gaji lijeka radi, njegu i prihranjivanje sprovoditi u skladu sa principima organske proizvodnje, a zalivanje vršiti umjereno. Okopavanje vršiti plitko, naročito u drugoj polovini vegetacije da se ne ošteti grozd krtola koji se po pravilu formira vrlo plitko.

Po završetku cvjetanja krajem jeseni stabljike posijeći na oko metar visine, da bi nam ostatak poslužio kao orjentir prilikom vađenja. Vađenje vršiti sukcesivno i po potrebi, zato što izvađene krtole vrlo brzo gube svježinu i postaju meke i neukusne, a odlično podnose niske temperature i opstaju sve do proljeća.

Upotreba čičoke

Čičoka se može spremiti na različite načine – kuvana, pečena ili pržena, ali najzdravije je pripremiti salatu od rendanih krtola ili očišćene krtole isjeći na listiće i koristiti. Svježa krtola je veoma osvježavajućeg ukusa koji podsjeća na ukus oraha i korijen kupusa. Preporučuje se dnevni unos do 100 grama ovog nisko kaloričnog povrća.

Autor: Dipl. inž. Milan Damljanović

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Čičoka – kvalitetno povrće visoke hranljive vrijednosti

Kako se gaji ARTIČOKA?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI