Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSeptembar: Sada je pravo vrijeme da uradite ove poslove u bašti

Septembar: Sada je pravo vrijeme da uradite ove poslove u bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dok jesenje boje polako stižu u baštu, septembar donosi niz poslova baštovanima. Osim prikupljanja plodova rada, tu je i priprema za narednu sezonu. Mi vas podsjećamo na nekoliko važnih stvari koje je potrebno uraditi, a koje biste možda preskočili.

Sadnja proljećnih lukovica

Kupite lukovice koje će cvjetati u proljeće. Odaberite čvrste i ispupčene, i izbjegavajte one sa indikatorima buđi. Posadite ih što je prije moguće kako bi počele sa puštanjem korijenja.

Sadnja drveća i žbunja

Rana jesen je idelno vrijeme za sadnju zimzelenog drveća i grmlja, kako bi se primili u zemlju dok je još toplo. Obavezno ih zalijte vodom nakon sadnje. Ukoliko ne bude kišovito, zalivajte ih jednom nedeljno.

Sadnja nevena

Neven, jedan od glavnih zaštitnika bašte, sada može da se sije direktno u zemlju, a nagradiće vas ranim cvjetanjem sljedećeg proljeća. To je i idealno vrijeme, kako bi zaštitio biljke koje će se naredne sezone uzgajati pored njega.

Njega biljaka sjenke

Obratite malo više pažnje na svoje kamelije, rododendrone i druge biljke koji vole sjenku. Korijenje treba da se zaliva, to će omogućiti da se pupoljci sljedeće godine uspiješno razvijaju. Nemojte da prihranjujete do proljeća jer će to postići novi rast, a mlade grančice će se oštetiti od nadolazećeg mraza.

Sadnja povrća

Nekoliko vrsta jesenjeg i zimsko povrća može da se sadi: zimski i proljećni kupus, blitva, ljubičasti brokoli, cikorija, kineski kupus, spanać, rotkvica i mnoge druge biljke kratkog dana.

Čuvanje sjemena

Odaberite sjeme cvjeća i povrća koje želite da uzgajate naredne godine i sačuvajte ga u paprinim kesicama, kako biste mogli da ih posadite u sljedećoj sezoni.

Kompostiranje

Idealno vrijeme je za pravljenje gomile komposta od jesenjem lišča, trave, vrećica čaja, ljuski jaja i soca od kafe. Ovi sastojci osiguravaju bogat kompost za sadnju sljedećeg proljeća. Vodite računa da tokom jeseni potrošite sve, odnosno da vam ništa ne ostane u kanti za kompostiranje.

Izvor: House and garden, Agromedia

PROČITAJTE:

Kako ubrati i čuvati sjeme povrća i cvijeća?

Patišon tikvice – Nedoljivog su ukusa ali i izgleda!

Poslije vađenja krompira HITNO ga sklonite sa PARCELE!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI