Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOvo su sobne biljke koje nikada ne treba orošavati

Ovo su sobne biljke koje nikada ne treba orošavati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje dvije vrsta sobnih biljaka: one koje se orošavaju i one koje nikada ne bi trebalo orošavati. Česte su dileme kojim biljkama treba vlaga i kako to pravilno uraditi. Razrješavamo dileme i donosimo korisne savjete.

Da li ćete orošavati svoju sobnu biljku zavisi od vrste koju imate i u kakvoj mikroklimi ona živi. Određene saksijske biljke vole vlažne listove, dok kod drugih to dovodi do problema poput pojave i širenja patogena.

Mnoge popularne saksijske biljke poreklom su iz džungli, gdje je dosta velika vlaga vazduha, i dobro se snalaze kada je vlaga između 30-40%. Međutim, vazduh u zatvorenim prostorima je mnogo suvlji, a posebno u vrijeme grejne sezone. Većina sobnih biljaka to može da podnese, ali dodavanjem malo vlage možete da im pomognete.

Žuto lišće koje se uvija ili ima smeđe rubove (vrhove) su znaci da biljka ne dobija dovoljno vlage.

Koje biljke vole vlagu?

Uglavnom tropske biljke vole vlagu i orošavanje, a neke od njih su: biljka zebra, anturijum, orhideje, palme, paprati, banana, begonija, fitonija, fern, filandedron, kaladijum

Koje biljke nikada ne treba orošavati?

Biljke sa nežnim lišćem, poput afričke ljubičice ne podnose vlagu na listovima, a voda će prouzrokovati pojavu fleka na njima.

U ovom slučaju može da se koristi posuda sa šljunkom. Napuni se sa vodom odmah ispod vrha, a saksija sa biljkom se stavi na nju, vodeći računa da saksija ne dodiruje vodu.

Takođe, ne treba orošavati biljke kojima nije potrebno puno vlage poput sukulenata, dracene, lirastog fikusa, juke, zlatne puzavice, slonove noge ili slonovog stopala, sobne lozice, zelenog ljiljana.

Kako se sobne biljke pravilno orošavaju?

Ujutro koristite mlaku vodu kako bi lišće imalo priliku da se osuši tokom dana.
Poprskajte po gornjoj i donjoj strani lišća; treba da izgleda kao da je pala lagana rosa.
Neke biljke mogu da se orošavaju svakodnevno, dok je drugima potrebno samo jednom ili dva puta nedeljno, zato se obavezno raspitajte kod rasadnika o ovoj mjeri njege za konkretnu biljku koju imate.
Biljke koje vole vlagu potrebno je držati dalje od prozora, vrata i promajnih mjesta.
Grupišite biljke.

Mjera grupisanja biljaka može da vam pomogne da biljke same stvaraju vlagu jedna za drugu. Možete da grupišete male i velike biljke ili samo male. Bitno je da ne budu zbijene, odnosno da ostavite dovoljno prostora između saksija da vazduh može slobodno da cirkuliše.

Pored orošavanja, jednom ili dvaput godišnje saksijske biljke možete da istuširate u kupatilu ili dvorištu. То će da očisti listove, a pomoćiće u sprječavanju pojave grinja paučinara.

Izvor: Agromedia, Tree hugger

PROČITAJTE:

Šeflera – Savjeti za njegu ove sobne ljepotice

Uz ove sobne biljke zaboravite na vlagu u kući!

Ako vam sobne biljke uopšte ne rastu sipajte ovu namirnicu u zemlju /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI