Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za uspješnu proizvodnju lisnatog peršuna

Savjeti za uspješnu proizvodnju lisnatog peršuna

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja lisnatog peršuna – Peršun se gaji u objektima bez grijanja i uz prekrivanje agrotekstilom u jesen za zimsku potrošnju, odnosno u rano proljeće, tokom februara, za proljećnu potrošnju. 

U objektima peršun se gaji iz kontejnerskog rasada ili direktnom sjetvom, zatim sjetvom ili sadnjom u saksije i pospješivanjem korijena proizvedenog na njivi ili bašti. Najuspješnija proizvodnja lisnatog peršuna jeste iz rasada proizvedenog u kontejnerima ili saksijama.

Za proizvodnju u tunelima najčešće se sije u periodu avgust-septembar u kontejnere, sadi se u periodu oktobar-novembar, a ubire se u toku zime. Prinos je od 140.000-190.000 vezica po hektaru.

Vrijeme proizvodnje lisnatog peršuna

Za gajenje u saksijama sije se direktno sredinom avgusta, ili se prvo proizvodi rasad (sjetva krajem jula) i onda sadi u saksije za oko 3 nedjelje. Sadi se 3-5 biljaka u saksiju prečnika 8-10 cm. Na temperaturi 10-12 stepeni u objektu list peršuna dospijeva za tržište za 55-70 dana. Lisnati peršun se može gajiti i sistemom “bez zemlje”. Prinos lista je 0,5-1 kg/m².

Peršun se uspješno gaji pospješivanjem. Korijen proizveden na njivi ili bašti vadi se krajem avgusta i sadi u tenele ili leje, u zemlju bogatu organksom materijom. Na račun rzervne materije korijena brzo se razvijaju listovi. Listovi lisnatog peršuna dospijevaju za 60-70 dana poslije nicanja. Tada sijeku, pri čemu se pazi da se ne povrijedi vegetacioni vrh. Zatim se usjev prihrani sa 30-50 g azotnog đubriva na 10 m² i dobro zalije. U toku vegetacije listovi su mogu sjeći 2-3 puta.

Za pospješivanje se koristi peršun kada je masa korijena 30-60 g. Korijen se sadi prije nastupanja mrazeva, na rastojanju između redova 10-12 cm i u redu 5-8 cm. Posije sadnje održava se temperatura 10-15 stepeni, uz umjereno zalivanje, ali intenzivno provjetravanje. Pri zalivanju treba izbjegavati kvašenje listova. Najbolji rezultati postižu se u uslovima dobre osvjetljenosti.

Listovi peršuna beru se za 35-40 dana. Prinos listova je 5-20% veći od mase posađenog korijena pri pospješivanju.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Sve što treba da znate o SJETVI PERŠUNA – Vrijeme, mjesto, đubrenje, njega

Pomoću maske od peršuna riješite se tamnih mrlja na koži

Savjeti za uspiješan uzgoj PERŠUNA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI