Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoPosmatrajte ponašanje pilića i osigurajte dobar uzgoj

Posmatrajte ponašanje pilića i osigurajte dobar uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prvih dana je posebno važno da obratite pažnju na ponašanje pilića. To su mala živa bića koja reaguju u skladu sa uslovima svog okruženja. Iako ne umeju da govore njihovo ponašanje šalje jasne poruke o tome koliko im je smještaj prijatan a koliko ne. Potrebno je samo da ih pažljivo posmatrate i mnogo toga će vam reći. A nakon toga, ako zaključite da nije bas sve idealno, preduzmite odgovarajuće mjere kako bi im udovoljili.

U najpovoljnijim uslovima pilići su ravnomjerno rasporedjeni po cijeloj površini unutar ograde: jedni se kreću, kljucaju hranu ili piju vodu, dok se drugi odmaraju ili spavaju.

Ako im je hladno, pilići se grupišu ispod sijalice i pište. Ako im je pretoplo, oni bježe od sijalice i grupišu se duž ograde, bezvoljni su, mlitavi i neaktivni. Ako u prostoriji duva promaja, pilici se gomilaju u zaklonjenom dijelu ogradjenog prostora. Pravilo je da prvog dana temperatura bude od 32 do 35C (mjeri se na 5cm iznad poda, tj. povrsine prostirke), koja se postupno smanjuje za 1 stepen svaka dva dana, tako da se na kraju četvrte sedmice pilići drže na takozvanoj sobnoj temperaturi (18-20C), obično bez posebnog zagrevanja.

Medjutim, bolje je da se upravljate prema ponašanju pilica jer termometar ne može da mjeri toplotu koja se dobija zračenjem koje reflektuje zagrijejana infracrvena sijalica.

Izvor: poljoprivrednisavetnik

PROČITAJTE:

Ako gajite piliće na ovakav način prirast je zagarantovan!

Kako da uspješno odgajite piliće

GPS za piliće put do organske hrane

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI