Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSAVJET ISKUSNOG PEKARA - Evo koja količina suvog kvasca može da zamijeni...

SAVJET ISKUSNOG PEKARA – Evo koja količina suvog kvasca može da zamijeni svježi!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina recepata za hljebove i tijesta zahtijeva svježi kvasac, ali ako ga niste nabavili ili ste kupili više suvog kvasca u nastavku pročitajte koja količina suvog kvasca je srazmjerna svježem kvascu.

Postoji razlika u količini koju treba koristiti pri pripremi tijesta, a kako da ne pogriješite u srazmjeri kvasca i brašna, otkrila je kuvarica Petra Jelenić. Ona je sa svojim prijateljima i pratiocima na Fejsbuku podijelila savjet koji je dobila od pekara s 30 godina staža.

– Svježi kvasac (kocka ima 42 g) sastoji se od 28 odsto suve materije koju čine kvasac i 72 odsto melase. Kesica suvog kvasca sadrži 7 g suvog kvasca (i u ovom slučaju, emulgator) – kaže ova kuvarica, pa navodi uputstvo koje je dobila od pekara.

– Suvog kvasca treba staviti tri puta manje od svježeg kvasca. Znači, ako recept traži 40 g svježeg kvasca, suvog treba staviti 13,3 ili 14 grama. Miljac (pekar) takođe preporučuje da se kvasac aktivira prije nego što se tijesto zamijesi. Kvasac otopiti u mlakom mlijeku i dodati mu malo brašna i prstohvat šećera. Na taj način smo sigurni da kvasac ‘radi’. Mikroorganizmima su potrebne tri stvari da bi ‘radili’ – temperatura, hrana (brašno, šećer) i voda (mlijeko). Što je tijesto teže, znači masnije, slađe, treba malo više kvasca i duža fermentacija jer neki sastojci usporavaju rast: masnoće (i u jajima), šećeri (puno šećera usporava rast, a ima ga i u suvom grožđu, uopšteno suvom voću…), alkoholu (rum, rakija)… – kaže kuvarica.

Izvor: informer.rs

PROČITAJTE:

Ovo je najbolja zamjena za kvasac!

Napravite kvasac kod kuće: Za tjesto koje raste kao ludo! /RECEPT/

Kada nestane jaja ova namirnica je najbolja zamjena za njih!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI