Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoŠarole- tovna rasa goveda obećava više mesa za izvoz

Šarole- tovna rasa goveda obećava više mesa za izvoz

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ranije je goveda šarole bilo na našim prostorima više, u Titovo vrijeme, ali su potisnuta. Dijelom i zbog toga što nije bilo podsticaja za držanje ovih goveda, a od pre tri godina ponovo su zastupljena na našim prostorima.

Šarole rasa goveda je dobila ime po francuskoj provinciji Šarolei, a smatra se da je nastala od goveda koja su došla u Francusku iz Italije zajedno sa rimskim legijama.
To su krupna i teška goveda velikog okvira, sa izraženom širinom i dubinom. Imaju kratku i široku glavu, relativno kratak i mišićav vrat i dugačak i dubok trup. Leđna linija im je ravna, s mnogo mišića. Ekstremiteti su kratki, a koža srednje debljine, pokrivena mekanom dlakom pšenične boje. Visina grebena odraslih krava je u proseku 138 cm, a bikova 145 cm. Prosečna masa tijela krava je oko 800 kg, a bikova 1.250 kg.
Dlačni pokrivač je jednobojne bijele do krem boje, sluzokoža jednobojno svijetla bez pigmentacije, rogovi žuti kao vosak, a papci su svijetli. Glava je relativno mala i kratka, širokog čela i velike gubice. Trup se odlikuje dubokim grudima, zaobljenim rebrima, dobro vezanom plećkom, vrlo mišićavim leđima, dugim i punim slabinama i vrlo širokom karlicom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI