Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoEvo kako zaštititi koštičavo voće od sušenja cvjetova i grančica

Evo kako zaštititi koštičavo voće od sušenja cvjetova i grančica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Monilinia laxa izaziva bolest kod koštičavog voća koja se manifestuje u vidu sušenja cvjetova i grančica. Osetljivost voća na zarazu je naročito izražena u periodu cvjetanja.

Povećanje prosječnih dnevnih temperatura u narednom periodu će podstaći koštičavo voće na intenzivniji razvoj i ubrzo će i kod vrsta koje nisu još cvjetale, doći do cvjetanja. U tom periodu je vrlo važno uraditi tretman zaštite od ove bolesti. Monilinia laxa može izazvati velike štete ako je tokom cvjetanja kišovito vrijeme i ako se zasad pravovremeno ne tretira fungicidima. Prezimljava u rak-ranama ili mladarima kao i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemlje.

U periodu cvjetanja u uslovima veće vlažnosti, stvaraju se povoljni uslovi za razvoj bolesti takozvane „monilioze“. Do infekcije dolazi u momentu otvaranja cvijeta, a infekcija se ostvaruje preko žiga tučka. Sušenje cvijetova i grančica se manifestuje odmah posle cvijetanja. Prvi tretman za sprečavanje nastanka infekcije treba obaviti u samom početku cvjetanja kada je otvoreno oko 20 % cvijetova, a drugi tretman u fazi punog cvjetanja – 100% otvorenih cvjetova. Ukoliko je u fenofazi precvjetavanja duži period sa padavinama potrebno je izvesti i dodatni treći tretman.

Kompanija Galenika – Fitofarmacija za suzbijanje gljive Monilinia laxa u fazi cvjetanja koštičavih voćnih vrsta preporučuje upotrebu sledećih fungicida:

  • NEON – u koncentraciji 0,05 % ili
  • GALOFUNGIN T – u koncentraciji 0,05-0,1% ili
  • AKORD – u koncentraciji 0,075 %.

Preporučeni fungicidi nisu otrovni za polinatore.

Tretiranje treba obaviti u poslepodnevnim časovima kako bi se osigurala potpuna bezbijednost pčela!

Prije upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI