Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSadnja voćaka na ovaj način omogućava bolji i brži rast!

Sadnja voćaka na ovaj način omogućava bolji i brži rast!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja drveća ili sadnica u kockaste umjesto u oble rupe potpomaže njihovu snagu i rast.

Ako posadite sadnicu u kockastu rupu, drvo postaje jače i bolje napreduje nego u obloj. Kada neko sadi sadnicu, uglavnom iskopa okruglu rupu, postavi sadnicu, i zatrpa je kompostom i đubrivom. Ipak, postoji više razloga zašto okrugla rupa nije dobra za korijenje i proces rasta.

Na početku će vaša sadnica rasti veoma uspješno, sve dok sadnica stvara novo korijenje, koje se lako širi kroz plodno i rastresitu podlogu. Ali, kada korijen stigne do siromašnije i tvrđe zemlje oko rupe, to mu se neće dopasti, i on će početi da vijuga ivicom rupe, u potrazi za boljim uslovima.

Kada korijenje počne tako da se ponaša, stvara se kružni tok korijena oko ivica rupe. To se najbolje vidi na korijenju biljaka gajenih u saksiji. Korijenje se tada stvrdnjava dok stari, stvarajući čvrst „pojas“ koji guši sadnicu, i ponekad dovodi do zaustavljanja rasta, ili čak, smrti biljke.

Šanse za preživljavanje sadnica drastično rastu kada iskopate kockastu, umjesto oblu rupu. Korjenski sistem tada neće da postane kružni, pošto su eksperimenti pokazali da korijenje nije sklono savijanju pod pravim uglom. Kada korijenje stigne do ugla od 90 stepeni u kockastoj rupi, umjesto da počne da ide u krug, ono će početi da se širi van rupe, i osvaja okolno zemljište.

Na taj način, drvo će dobiti ne samo veće šanse za opstanak, nego će se i brzina rasta drastično povećati, a drvo će postati otpornije na spoljašnje izazove, kao što je suša.

Izvor: Intelligent Living

PROČITAJTE:

Načini čuvanja plodova jabuka tokom zime

Kako pravilno đubriti zasade oraha?

Kada je pravo vrijeme za rezidbu ?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI