Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiAko gajite živinu ovo morate znati - Novi Pravilnik prijeti da zatvori...

Ako gajite živinu ovo morate znati – Novi Pravilnik prijeti da zatvori veliki broj farmi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko srpski živinari ne usklade kaveze u kojima drže koke nosilje, sa standardima EU, od januara sljedeće godine neće moći više da se bave ovim poslom. Evropskim propisima u Srbiji bi moglo da se prilagodi tek nekih 25% živinarskih farmi, koje su i najveće u našoj zemlji, dok će male, ukoliko se nešto ne promjeni – biti zatvorene.

“Obogaćeni” kavezi nalaze se u Pravilniku o uslovima i prostoru za držanje, koji je donet još 2010. godine, ali je njegova primjena odložena za kraj ove godine, kako bi se farme prilagodile novim uslovima, objašnjava za Novosti Rade Škorić, direktor Zajednice živinara:

– Farme u Srbiji imaju standarde za kaveze iz 2010. i pitanje je šta će biti sa njima ukoliko ne stignu da urade ono što treba. U Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja i toliko isto otprilike kokošaka u domaćinstvima, koje žive u nekontrolisanim uslovima. EU je promjenila pravilnike, kada je počelo da se vodi računa o dobrobitima životinja, u periodu od 1999. do 2012. godine.

Srbija je 2010. godine, kada je donijela Pravilnik, ostavila prizvođačima prostor od godinu i po, da se prilagodi novim uslovima. To je trebalo da se dogodi početkom 2012. godine, ali niko nije bio spreman, pa je odloženo do decembra 2020. godine.

– Da bi se sve živinarske farme prilagodile novim uslovima potrebno je između 50 mil EUR i 60 mil EUR. Svih ovih godina akumulacija gotovo i da ne postoji, zbog zatvorenog tržišta, jer naša jaja ne mogu da se izvoze u EU, jer država nije uradila monitoring na salmonelu, ali i zbog neusklađenih standarda držanja koka nosilja. Mnoge farme rade na ivici egzistencije, naročito zbog niske cijene jaja. Ukoliko se ne odloži primjena ovog Pravilnika, jaja ćemo morati da uvozimo, jer je sigurno da svi koji to ne budu mogli da ispune, od januara ili februara sljedeće godine više neće moći da posluju – ističe Škorić.

Kako objašnjava, da bi kavezi bili sređeni, potrebno je uložiti 10 EUR po koki nosilji. U Srbiji je registrovano 900 živinarskih farmi samo za proizvodnju jaja. Tu se nalazi tih četiri miliona koka. Od tog broja, polovina kokošaka nalazi se kod 15 velikih kompanija. Srbija sada izveze između 45 i 50 miliona jaja u Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

– Sa novim standardima imaćemo i 36% manje kokošaka na istom prostoru, ukoliko vlasnici ne prošire svoje kapacitete ili ne sagrade nove. U narednih mjesec dana poslaćemo zahtjev proizvođača jaja, kako bi se primjena Pravilnika odložila. Jer dok se mi prilagođavamo ovim novim standardima i kavezima, svjetski trend postaje da koke ne budu zatvorene i da slobodno šetaju – kaže Škorić. Pravilnik o držanju koka predviđa da jedna koka više ne bude na 550 centimetara kvadratnog prostora, već na 750. Škorić objašnjava da će proizvođači morati da mjenjaju cjelokupnu opremu, jer je potreban veći prostor za kokoške:

– Visina će najmanje morati da bude 20 centimetara iznad koke, kako bi mogla da širi krila i više da se kreće. Obavezno mora da ima gnezdo, da ne nosi jaja na vidnom mestu, već da može da se osami, kako bi imala sve elemente iz života u prirodi. U kavezu će morati da budu drvene gredice, na kojima će koke da budu, kako ne bi samo stajale na goloj žici. Moraće da postoji “čeprkalište”, gdje će moći da kljuca, deo gde da oštri kljun, ali i veći prostor za hranu i pijenje vode.

Izvor: Domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI