Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSadnja povrtarskih biljaka u oktobru

Sadnja povrtarskih biljaka u oktobru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oktobar je mjesec kada se priroda priprema za zimu, ali to ne znači da se vrtlari moraju povući iz svojih bašti. Naprotiv, ovo je savršeno vrijeme za sadnju povrtarskih biljaka koje će donijeti obilje ukusne hrane u proljeće i rano ljeto. U ovom članku, istražićemo nekoliko popularnih povrtarskih biljaka koje se mogu uspješno posaditi u oktobru i pružiti vam savjete o njihovoj sadnji i njezi.

Bijeli Luk

Optimalni rok za sadnju bijelog luka je druga polovina oktobra. Važno je napomenuti da je kvalitet sjemena ključan faktor uspijeha u uzgoju bijelog luka. Stručnjaci preporučuju korišćenje sertifikovanog sjemena kako bi se izbegle bolesti i osiguralo zdravo bilje.

Bijeli luk preferira plodnu i rastresitu zemlju s adekvatnim nivoom vlage. Takođe, dobro uspijeva nakon krompira, kupusnjača, šargarepe, tikvica, salate i krastavaca. Ne zaboravite redovno zalivanje i osnovne mere nege kako biste osigurali zdrav rast i obilnu berbu.

Pročitajte: Sve o jesenjoj sadnji bijelog luka

Crni Luk

Crni luk možete posaditi u jesen iz rasada ili sadnjom arpadžika. Rasad crnog luka se sadi početkom oktobra, kada ima 3-4 lista. Ako želite da dobijete mladi luk u proljeće, sadnja arpadžika može se obaviti i u oktobru. Srebrnjak je popularna sorta za jesenji uzgoj jer je otporan na hladnoću.

Različite vrste crnog luka nude raznolik ukus i upotrebu u kulinarstvu, pa se opredelite za onu koja najbolje odgovara vašem ukusu.

Pročitajte: Sadnja luka u jesen: Savjeti i najbolje sorte za uspješnu berbu

Grašak

Grašak je još jedna biljka koja se može uspješno gajiti u jesen. Sjetva graška u sredini oktobra omogućava veći i kvalitetniji prinos. Odaberite sorte koje imaju duži vegetacioni period kako biste izbegli oštećenja biljaka tokom hladnih dana.

Grašak je bogat vitaminima i vlaknima, što ga čini odličnim dodatkom vašoj ishrani.

Peršun

Peršun je biljka koja se može saditi iz rasada, a idealno vrijeme za sadnju je u oktobru i novembru. Otporan je na hladnoću i može izdržati temperature do minus 20 stepeni. U bašti se gaji zbog korena, dok se u zatvorenim prostorima koristi zbog lišća.

Gajenje peršuna može biti izvanredno i u jesenjem periodu.

Pored povrtarskih kultura u jesen se siju ozime žitarice kao i jesenje cvijeće

Jesenje Cveće

Oktobar je takođe idealno vrijeme da posadite jesenje cvijeće koje će u rano proljeće obogatiti vašu baštu bojama i mirisima. Razmotrite različite vrste cvijeća koje će osvježiti vaše spoljne prostore.

U zaključku, oktobar nudi mnoge mogućnosti za sadnju povrtarskih biljaka i cvijeća koje će obogatiti vašu baštu u narednim mjesecima. Pravilna priprema tla, izbor pravog sjemena i redovna njega će osigurati obilan i ukusan urod. Iskoristite ove savjete kako biste stvorili uspješnu jesenju baštu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI