Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPrednosti jesenje sadnje voćaka: Zašto je to pametan potez?

Prednosti jesenje sadnje voćaka: Zašto je to pametan potez?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada je riječ o uzgoju voćaka, mnogi se fokusiraju na proljeće kao idealno vrijeme za sadnju. Međutim, jesenja sadnja voćaka ima svoje jedinstvene prednosti koje ne treba zanemariti. U ovom članku istražujemo zašto je jesenje sadnja voćaka pametan potez za voćare.

  1. Bolje kalusiranje presjeka na korijenovim žilama i obnova korijenovog sistema

Jesen je vrijeme kada stabla voćaka ulaze u period mirovanja. To znači da korijenov sistem voćaka počinje intenzivno rasti kako bi se pripremio za nadolazeću vegetaciju u proljeće. Sadnice posađene u jesen imaju dovoljno vremena za razvoj korijenovog sistema prije zime, što rezultira boljim kalusiranjem presjeka na korijenovim žilama. Kao rezultat toga, voćke će imati bolji porast i biti spremne za brži razvoj u proljeće.

  1. Veći izbor sadnog materijala tokom jeseni

Jesen nudi širok izbor sadnog materijala. Rasadnici obično imaju veće zalihe voćaka i raznovrsnije sorte u jesen nego u proljeće. Ovo vam omogućava da izaberete voćke koje najbolje odgovaraju vašem voćnjaku i okolini.

  1. Izbjegavanje trapljenja sadnica i oštećenja u trapu

Kasnija proljećna sadnja može dovesti do problema s trapljenjem sadnica i oštećenjima tijekom tog procesa. Jesenja sadnja voćaka omogućava vam da izbjegnete ovu neugodnost, jer voćke imaju dovoljno vremena da se ukorijene prije zime.

Pročitajte: Jesenja sadnja voćki – Izbor sadnog materijala

Unatoč tim prednostima, važno je napomenuti da jesenja sadnja nosi određene rizike. Voćke su izložene mogućem izmrzavanju tokom hladnih zimskih mjeseci, šteti od glodara i drugih divljih životinja. Stoga je važno poduzeti mjere zaštite, kao što su postavljanje zaštitnih ograda i redovna provjera voćnjaka.

U zaključku, jesenja sadnja voćaka može biti jako korisna za vaš voćnjak. Iskoristite prednosti boljeg korijenovog sistema, većeg izbora sadnog materijala i izbjegavanje oštećenja sadnica u trapu. Međutim, budite svjesni rizika i poduzmite odgovarajuće mjere zaštite kako biste osigurali uspješan rast voćaka tokom zime i plodan voćnjak u budućnosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI