Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoDrvene bačve u vinskim podrumima - Ključni faktor za izvanredan kvalitet vina

Drvene bačve u vinskim podrumima – Ključni faktor za izvanredan kvalitet vina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Primarni inventar svakog vinskog podruma bilo je i ostalo drvo. Svaki vinski podrum ima barem jedan sud koji je napravljan od ovog materijala. Sve bačve u podrumu nisu od istog drveta, dužice nisu iste debljine, oblika, tvrdoće i poroznosti drveta, na različit način su održavane što sve utiče na kvalitet vina posebno tokom sazrjevanja, starenja i oblikovanja bukea.

Za proizvodnju drvenih vinskih sudova najčešće se koristi hrastovina. Druge vrste drveta (kesten i bagrem) se rijetko koriste. Kakav će biti kvalitet suda od drveta proizvedenog od hrasta zavisi od vrste hrasta kao i od toga gdje je hrast rastao (nadmorska visina i geografska širina). U Francuskoj se koriste dvije vrste hrasta Querqus robur (vrsta kojoj pripada i slavonski hrast) koja ima visoke sadržaje polifenola uz relativno niske koncentracije mirisnih supstanci i evropski hrast Querqus petraea koji ima visok mirisni potencijal i niske koncentracije elagitanina koji se izdvajaju iz drveta. U SAD preovladava bijeli hrast Querqus alba. Američke i evropske vrste hrasta ne razlikuju se mnogo po sastavu, ali se razlikuju po mogućnosti ekstrakcije supstanci iz hrastovine.

Rok trajanja drvenih sudova od hrastovine je od 50 do 130 godina. Kod nas se najčešće koristi kitnjak i lužnjak za proizvodnju drvenih bačvi i kaca različitog kapaciteta. Hrast kitnjak je kompaktniji i manje porozan. Drvene bačve od ove vrste hrasta se izrađuju od cijepane hrastovine ili od hrastove piljevine. Bačve od cijepane hrastovine su skuplje jer se pri proizvodnji duga iskoristi samo 25-35% jednog hrastovog drveta dok pri proizvodnji hrastove bačve od piljevine iskorišćenost je do 70%.

Drveni sudovi izrađuju se u različitim veličinama. Veći sudovi se mogu rastaviti i ponovo sastaviti na drugom mjestu istog podruma a dotrajala duga se može zamjeniti novom. Drvena bačva ostaće nezamjenjiva posuda s obzirom na poroznost duga preko kojih vino oksidira, što omogućuje proces dozrjevanja kvalitetnih bijelih vina, a posebno crnih vina ali samo u određeno vrijeme.

Drvene bačve mogu biti okrugle i ovalne. Prednost ovalnih u odnosu na okrugle bačve je u tome što se bolje iskorišćava podrumski prostor. Bačve se u podrumu polažu na betonsko i drveno postolje, po dužini podruma, u zavisnosti od širine podruma odnosno kapaciteta podruma za njihov smještaj.

Dno bačve mora biti 40-50 cm iznad poda, razmak između dve bačve 10-15 cm, a od zida 50-60 cm. Osim drvenih bačvi u vinskom podrumu se koriste i drugi drveni sudovi (ormari, kredenci, stolovi, stolice), a najbitnije su konusne kace raznih veličina koje se koriste za fermentaciju crnog grožđa (kljuka) ili za čuvanje vina. Drvene bačve se stežu metalnim obručima čiji broj zavisi od njene veličine. Novu drvenu bačvu ili onu kod koje je promjenjeno dno ili nekoliko dužica prije upotrebe moramo oviniti odnosno pripremiti za prihvat, njegu i čuvanje vina. Postoji nekoliko načina ovinjavanja, a u praksi su najzastupljeniji: ovinjavanje hladnom vodom uz dodatak soli, toplom vodom uz dodatak sode, sumpornom kiselinom ili pregrijanom vodenom parom upotrebom parnog kotla.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI