Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSaće povećava dejstvo meda nekoliko puta!

Saće povećava dejstvo meda nekoliko puta!

Za blagodati meda većina nas je čula, i rado ga koristimo kao prirodni zaslađivač i sastojak raznoraznih poslastica, ali i je dobro poznat i kao lijek, te čudotvorna namirnica koja “bilduje” naš imunitet.

Ipak, manji broj zna koliko je saće u medu zdravo i korisno, šta više mnogi nisu čak ni čuli za ovu vrstu “lijeka”. Saće u medu dostupno je u većini dućana zdrave hrane, a naravno ima ga i kod vašeg redovnog prodavca meda na pijaci. Skuplji je od običnog meda, a samim tim i ne tako popularan, međutim vrijedi razmisliti bar o povremenoj upotrebi ovog proizvoda.

“O dobrim stranama meda već znamo, a pčelinji vosak i med deluju sinergistički, te ostvaruju brojne pozitivne efekte na naš organizam. Žvakanjem saća dobijamo multiplikovana sva korisna dejstva meda! Naime, med “ima vremena” da ostvari lokalno antibakterijsko, antivirusno, antimikotičko, protivupalno i protivalergijsko dejstvo, a ne samo da sklizne u želudac”, objašnjava nam nutricionista dijetetičar Tanja Olajdžija.

Ako vas je savjet naše sagovornice zainteresovao i rešili ste da uvrstite saće u med u brigu o svom telu, dobro je znati da je najbolje žvakati saće što duže.

“Pčelinji vosak mehanički djeluje i na zubnu gleđ, čisti naslage kamenca, te ga možemo prihvatiti kao žvaku iz prirode. Iako ćemo ispljunuti sažvakani vosak, deo ipak stigne do našeg želuca, a kako naš organizam nema enzime za varenje pčelinjeg voska, ove materije će mehanički djelovati na crujeva i olakšati probavu”, ističe Olajdžija, te dodaje za šta je posebno saće dobro:

“Žvakanjem saća i postepenim oslobađanjem meda, sluzokoža cijelog dogestivnog trakta ostaje duže obložena medom, te je konzumiranje saća u medu naročito preporučljivo za jačanje imune odbrane organizma, kod sklonosti alergijama i hroničnim bolestima disajnih organa”, zaključila je.

Izvor: zena.blic.rs

PROČITAJTE:

Med od bundeve – Pravi melem za vašu jetru, a evo i kako ga napraviti

Pravilno konzumiranje meda: Da li ovako jedete med ili pravite grešku

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...