Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSaće povećava dejstvo meda nekoliko puta!

Saće povećava dejstvo meda nekoliko puta!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za blagodati meda većina nas je čula, i rado ga koristimo kao prirodni zaslađivač i sastojak raznoraznih poslastica, ali i je dobro poznat i kao lijek, te čudotvorna namirnica koja “bilduje” naš imunitet.

Ipak, manji broj zna koliko je saće u medu zdravo i korisno, šta više mnogi nisu čak ni čuli za ovu vrstu “lijeka”. Saće u medu dostupno je u većini dućana zdrave hrane, a naravno ima ga i kod vašeg redovnog prodavca meda na pijaci. Skuplji je od običnog meda, a samim tim i ne tako popularan, međutim vrijedi razmisliti bar o povremenoj upotrebi ovog proizvoda.

“O dobrim stranama meda već znamo, a pčelinji vosak i med deluju sinergistički, te ostvaruju brojne pozitivne efekte na naš organizam. Žvakanjem saća dobijamo multiplikovana sva korisna dejstva meda! Naime, med “ima vremena” da ostvari lokalno antibakterijsko, antivirusno, antimikotičko, protivupalno i protivalergijsko dejstvo, a ne samo da sklizne u želudac”, objašnjava nam nutricionista dijetetičar Tanja Olajdžija.

Ako vas je savjet naše sagovornice zainteresovao i rešili ste da uvrstite saće u med u brigu o svom telu, dobro je znati da je najbolje žvakati saće što duže.

“Pčelinji vosak mehanički djeluje i na zubnu gleđ, čisti naslage kamenca, te ga možemo prihvatiti kao žvaku iz prirode. Iako ćemo ispljunuti sažvakani vosak, deo ipak stigne do našeg želuca, a kako naš organizam nema enzime za varenje pčelinjeg voska, ove materije će mehanički djelovati na crujeva i olakšati probavu”, ističe Olajdžija, te dodaje za šta je posebno saće dobro:

“Žvakanjem saća i postepenim oslobađanjem meda, sluzokoža cijelog dogestivnog trakta ostaje duže obložena medom, te je konzumiranje saća u medu naročito preporučljivo za jačanje imune odbrane organizma, kod sklonosti alergijama i hroničnim bolestima disajnih organa”, zaključila je.

Izvor: zena.blic.rs

PROČITAJTE:

Med od bundeve – Pravi melem za vašu jetru, a evo i kako ga napraviti

Pravilno konzumiranje meda: Da li ovako jedete med ili pravite grešku

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI