Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaRazbijena jaja u supermarketu su vrlo opasna, ne dodirujte ih

Razbijena jaja u supermarketu su vrlo opasna, ne dodirujte ih

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U gotovo svakom pakovanju jaja bar jedno je razbijeno. Jaje, kažu, zaradimo za dva minuta, ali sa napuklim, na ovim temperaturama, možemo dobiti i nešto što nam nikako ne treba.

Sigurno ste nekada u supermarketu naišli na razbijeno jaje u kutiji. Ta jaja mogu biti veoma opasna, upozoravaju stručnjaci.

“Praktično jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smiju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju”, kaže dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine.

Grčevi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost, najčešći su simptomi salmonele.

“Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porijekla, najprije meso, mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja”, objašnjava dr Sonja Giljača, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

“Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promenjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled djeluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju”, ističe Krnjaić.

Prije nego što kupi jaja svaki potrošač treba da provjeri da li su sva cijela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI