Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaRutava buba: skrivena opasnost koja uništava vaše voćnjake - otkrijte kako da...

Rutava buba: skrivena opasnost koja uništava vaše voćnjake – otkrijte kako da se izborite sa njom!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rutava buba je polifagna štetočina koja napada mnoge vrste gajenih i korovskih biljaka. Njena štetnost posebno dolazi do izražaja u mladim voćnjacima u prvim godinama rodnosti kada je broj cvjetova na stablima još uvek mali. Hrani se cvijetnim pupoljcima i cvjetovima, a oštećenjem prašnika i tučka sprječava zametanje plodova.

Suzbijanje rutave bube može biti izuzetno izazovno, jer primjena insekticida u vrijeme cvjetanja zbog pčela i drugih korisnih insekata strogo je zabranjena u voćnjacima. Zato je važno razmotriti druge metode kontrole, a jedna od najefikasnijih metoda je postavljanje plastičnih posuda sa vodom na parceli.

Ove posude se postavljaju u okruženju parcele voćnjaka, dok se manji broj postavlja u centralnom dijelu. Posude bi trebalo da budu bijele ili plave boje i da sadrže nekoliko kapi deterdženta za sudove i neki mirisni atraktant poput cimeta, negro bombona, voćnog sirupa, dok se miris jagoda posebno preporučuje jer je posebno privlačan za rutave bube.

Pročitajte: RUTAVA BUBA ILI DLAKAVI RUŽIČAR – OPASNA ŠTETOČINA CVJETOVA VOĆA I RUŽA

Privučene mirisom, rutave bube dospijevaju na površinu vode i ostaju u posudi. Sudove je potrebno prazniti svakog dana sve dok traje period cvjetanja u zasadima voća. Ova metoda je izuzetno efikasna, a istovremeno ne predstavlja opasnost za druge insekte i životinje u voćnjaku.

Zaštita od štetnih insekata u voćnjacima je izuzetno važna za uspešno uzgajanje i održavanje plodova. Rutava buba je jedan od najvećih izazova u zaštiti od štetnika, ali primjenom ove jednostavne, a efikasne metode, može se spriječiti njeno širenje i oštećenje biljaka.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI