Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOrganska proizvodnja: Kako efikasno suzbiti korov na prirodan način?

Organska proizvodnja: Kako efikasno suzbiti korov na prirodan način?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U organskoj proizvodnji, suzbijanje korova je veoma važno za uspešan rast usjeva. Glavne mjere za suzbijanje korova u organskoj proizvodnji su plodored i obrada zemljišta. Adekvatan plodored povećava broj vrsta usjeva koje se sade ili siju, što podrazumijeva zajedničku primjenu raznih mjera koje deluju na suzbijanje korova.

Obrada zemljišta ima ključnu ulogu u suzbijanju korova. Ona treba da oslobodi površinski sloj zemljišta od potencijalne zakorovljenosti. Međutim, istraživanja pokazuju da se redukovanom obradom zemljišta, koja podrazumijeva smanjenje broja zahvata, dubine, primjenu kombinovanih oruđa ili čak i potpuno izostavljanje obrade, mnogo efikasnije suzbijaju korovi u odnosu na obradu zemljišta plugom. Prilikom oranja sjeme korova zaorava se u dublje slojeve zemljišta, a prilikom ponovnog oranja vraća se u površinski sloj zemljišta.

Tokom vegetacije, korovi se mogu suzbiti kultivatorima i drugim sličnim sredstvima kao što je drljača. Ovom metodom se uništavaju korovi u okopavinama, što dovodi do povećanja međurednog rastojanja u žitima sa uobičajenih 12 cm na 24 cm. Takođe, prilagođava se način predsjetvene pripreme i precizno planira optimalno vrijeme za sjetvu.

Korišćenje drljače u žitima zavisi od prisustva korova, ali se obavlja u dva ili tri navrata. Prvi put kada su strna žita u fazi bokorenja, pa sve do faze klasanja, a zemljište obavezno mora biti suvo. Osim klasičnih međurednih kultivatora i plevilica, stvaraju se i nova sredstva za mehaničko suzbijanje korova kao što je sistem hidraulički vođenih, rotirajućih četki, koje u fazi od dva do četiri prava lista korova uništavaju od 45 do 90% jedinki korova.

Sve u svemu, suzbijanje korova u organskoj proizvodnji zahtijeva integrisani pristup koji podrazumeva kombinovanje različitih mjera i tehnika, a sve u cilju postizanja maksimalne efikasnosti uz minimalan uticaj na životnu sredinu. Plodored, redukovana obrada zemljišta, korišćenje mehaničkih sredstava kao što su drljače i kultivatori, kao i precizna priprema zemljišta i sjetva, samo su neke od mjera koje se mogu primijeniti u suzbijanju korova u organskoj proizvodnji. Važno je imati u vidu da suzbijanje korova nije samo pitanje estetike i izgleda usjeva, već je to ključni faktor u postizanju optimalnih prinosa i kvaliteta proizvoda u organskoj proizvodnji.

Pročitajte još: Čajevi od korova za suzbijanje novih korova

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI