Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRovašenje - Posutpak kojim se podstiče rast pupoljaka

Rovašenje – Posutpak kojim se podstiče rast pupoljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U rezidibi, postoje još neki postupci kojima se podstiče razvoj pupoljaka koji inače ne bi potjerali ili, pak, usporava prejak rast mladica.

Često se događa da kod mladih voćnjaka pojedini pupoljci ne potjeraju upravo na mjestima gdje bi morale izrasti dobre mladice. To se najčešće događa s pupoljcima koji se nalaze na donjem dijelu izbojaka, a razlog tome je dominacija vrha.

Pupove je moguće potaknuti na rast jednostavnim postupkom rovašenja. Postupak se sastoji u tome da se u proljeće, u samom početku kretanja vegetacije, voćarskim nožem zareže kora u obliku obrnutog slova “V” iznad samog pupa pazeći da se pri tome ne ošteti. Tako će oslabiti preticanje regulatora rasta iz gornjih pupoljaka, a iz pupoljka iznad kojeg je zarezana kora, razviće se dobra mladica. Postupno će zarezano mjesto zarasti pa rez neće biti vidljiv. Rovašenje se češće primjenjuje za jabuke i kruške, jer one bolje reaguju na ovaj postupak i lakše ga podnose u odnosu na ostale voćke.

rovašenje pupoljaka

Voćke koje se uzgajaju na vrlo bujnim podlogama  kasnije ulaze u rod od onih koje su kalemljene na podlogama slabije bujnosti. Razdoblje do početka rodnosi može se skratiti uzdužnim zarazivanjem kore debla voćarskim nožem tako da rez bude pod ugom od oko 30 º. Ovisno o promjeru debla, napravi se nekoliko zareza, razmaknutih 15-20 cm jedan od drugog.

Postupak treba obaviti krajem juna ili početkom jula, odnosno prije zametanja rodnih pupoljaka. Uzdužno  zarezivanje kore može se primijeniti za poticanje ulaska u rod oraha uzgojenog iz sjemena. Ovaj postupak nema smisla obavljati prije sedme ili osme godine nakon sadnje oraha, i to samo ako je stablo dobro razvijeno jer neće biti željenog učinka.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Povijanje grana ili rezidba bez makaza – Mjera kojom se postiže visoka rodnost

Šta je kalemljenje i njegova podjela?

Pravilno prikraćivanje ljetorasta tokom rezidbe

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI