Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaRovac grize korijenje, pregriza stabla biljčica, uništava sjeme - kako ga suzbiti?

Rovac grize korijenje, pregriza stabla biljčica, uništava sjeme – kako ga suzbiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rovac ili mrmak je opasna štetočina. Tokom proljeća ima odličan apetiti i jede sve što mu se nađe na putu. Najviše voli povrće

Rovac ili mrmak se često pojavljuje i pričinjava štete u usjevima. U proljeće može da uništi rasad u plastenicima i tek iznikle mlade biljke. Osim toga, štetočina grize korijenje, pregriza stabla biljčica, uništava sjeme. Jede sve što je jestivo i blizu njega.

Nerijetko stradaju presadnice paradajza, paprike, krastavca, kupusa, ali i tek izniknuli krompir, blitva i druge kulture. Za njega je karakteristično da više voli uzgajane biljke od divljeg korova.

U vrijeme polaganja jaja ženka će pregristi sve stabljike u blizini formirajući “ćelavi krug”, kako ne bi pravile sjenu na mjesto koje je odabrala za gnijezdo. Jaja polaže u centru na dubini od 15 cm. Broj položenih jaja se kreće od 100 do 300.

Mjere suzbijanja štetočine

Većinu svog života rovci provode pod zemljom i zato je njihovo suzbijanje kompleksno. Treba biti obazriv kada su u pitanju primijenjene metode, jer možemo oštetiti zemljište i njegovu mikrofloru.

Pročitajte: ROVAC – Insekt koji nanosi velike štete povrtarima i voćarima!

Postoje razne metode, a za sve je zajedničko da s njima trebamo započeti već na početku proljeća kako bi spriječili i smanjili moguću štetu.

Česta obrada zemlje, kopanje, drljanje ili neka druga slična operacija remete njihov ritam života. Što se više zemlja prevrće, kopa, postaje nepoželjnija za njih.

Mnogi primjenjuju otrovne mamce koji se pripremaju od prokuhanih zrna pšenice, ječma, kukuruza. Njih je potrebno grubo samljeti kako bi mogli formirati kuglice. U pola kilograma takve smjese dodajemo 15 ml ulja i odabrani insekticid. Mamci se postavljaju na udaljenost od 70 do 100 cm. Naprave se rupe dubine dva do četiri centimetra u koje ih polažemo i prekrijemo zemljom.

Postoje i gotovi otrovni mamci koji su efikasni u kontroli brojnosti insekta. Oni se postavljaju na dubinu od tri do pet centimetara, prekriju zemljom i zaliju kako bi se intenzivni miris proširio kroz zemlju i privukao ove insekte.

Biljke kao repelenti

Rovcima smetaju biljke intenzivnog mirisa i možemo ih iskoristiti za zaštitu usjeva i drugih površina. Rezultati mogu biti različiti što zavisi od brojnosti jedinki, biljaka koje su glavni usjevi, koliko su im one privlačni, vremenskim uslovima.

Nevenkadifice i hrizanteme imaju intenzivan miris koji tjera štetočine i oni izbjegavaju gredice oko kojih su posađene.

Grane ptičje trešnje i johe, prečnika do četiri centimetra, se zabodu po rubu gredice na dubini do 30 cm. Njihov miris je veoma neprijatan za ovog insekta.

Od povrtnih vrsta bijeli luk i korijander imaju odbijajući efekat. Čenove bijelog luka možemo zabosti u rovčeve rupe.

Okolo gredica postavljamo grane četinara koji imaju intenzivan miris.

Fizičke barijere

Najveći dio svojih životnih aktivnosti rovci provode blizu površine zemlje. Zato će u suzbijanju pomoći razne barijere kroz koje oni ne mogu proći. Možemo ih izraditi od drveta, oštrog šljunka, lima, plastičnih boca, plastične plohe, raznih drugih materijala i mreža. Možemo koristiti i mrežu za komarce.

Bez obzira koji materijal koristimo, on mora biti ukopan u zemlju na dubinu od 50 cm.

Prirodna sredstva za suzbijanje

Jedno od efikasnih sredstava je osušena ljuska jajeta koja se samelje i prelije suncokretovim uljem. Ova smjesa se stavlja u sadne kanale ili jame gdje ćemo sijati sjeme ili saditi presadnice.

Hljeb i šibice

Za pripremu mamca biće nam neophodan crni hljeb kojeg navlažimo vodom i formiramo loptice veličine oraha u koje zabodemo glave 10 do 12 šibica. Kada se premaz s glave šibice rastvori u lopticama, izvadimo ih, a od jedne loptice pravimo kuglice veličine zrna graška. Ovakve mamce ubacimo u rupe i kanale rovca.

Zamke s pivom

Pored puževa, koji su poznate pivopije, i rovci vole pivo. Zamke se pripremaju na isti način kao i za puževe. Plastične posude ili dio plastične boce zapremine pola litra ukopati u zemlju i u njih uliti do 100ml piva. Ako padne kiša, ponovite postupak.

Rastvor ljuski crvenog luka

Biće nam potrebno kilogram lukovine, ljuski luka, koje prelijemo s 10 litara vode i ostavimo pet dana. Poslije toga se procijedi i razblaži s vodom u omjeru 1:5. Bašta se zalijeva ovim rastvorom jednom u sedam dana.

Privucite prirodne neprijatelje u bašte i dvorišta. Ježevi i razne ptice, rode, vrane i čvorci, love i jedu rovce. Oni mogu značajno smanjiti brojnost štetočina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI