Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoŠEĆERNI SIRUP ZA PČELE /RECEPT/

ŠEĆERNI SIRUP ZA PČELE /RECEPT/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pčele ćete vjerovatno dvaput godišnje morati da hranite šećernim sirupom (u proljeće i jesen).

pčelarska oprema

Pčelarsku opremu možete naručiti na OLX.BA 

Hranjenje u rano proljeće stimuliše aktivnosti u košnici i brzo pokreće društvo. Ono može i spasiti živote pčelama, ako su njihove zalihe meda opasno niske.

Društvo će uskladištiti jesenji šećerni sirup da bi ga koristio tokom hladnih zimskih mjeseci.

U oba slučaja, upotreba sirupa za prihranjivanje je zgodan način da pčelama date bitne lijekove.

Pročitajte: Opasna bolest pčela, može biti kobna za društvo

Ako ste kupili pčele od pouzdanog uzgajivača, nećete morati da im dajte lijekove tokom prve sezone. Međutim, možda ćete željeti da im date sirup s lijekovima dva puta godišnje (u proljeće i ljeto) tokom druge sezone i svih narednih.

RECEPTI:

SIRUP BEZ LIJEKOVA: Prokuvajte 2,5 l vode. Kada počne da ključa isključite ringlu i dodajte 2.5 kg bijelog kristal šećera. Obavezno isključite ringlu. Ako nastavite da kuvate šećer, on bi se moga pretvoriti u karamel, a pčelama je od njega loše. Miješajte dok se šećer sasvim ne rastvori. Sirup mora da se ohladi do sobne temperature prije nego što ga date pčelama.

 

SIRUP SA LIJEKOVIMA: Da biste sirupu dodali lijekove, pripremite ga kao sirup bez lijekova i ohladite na sobnu temperaturu. Umiješajte jednu čajnu kašičicu fumigilina -B u oko pola šolje hladne vode (lijek se neće rastvoriti ako ga sipate direktno u sirup). Fumigilin-B štiti pčele od nozemoze. Dodajte lijek sirupu i promješajte. Možete dodati i dvije supene kašičice suplemenata za pčele koji sadrži esencijalna ulja i ima razna korisna svojstva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI